16.4 C
Constanța
marți, septembrie 28, 2021
AcasăActualitateApele Române pot salva Lacul Nuntași. Ce soluție au găsit specialiștii

Apele Române pot salva Lacul Nuntași. Ce soluție au găsit specialiștii

Lacul Nuntași din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării a secat complet. Peste 850 de hectare de luciu de apă s-au evaporat, lăsând în urmă un tablou dezolant. Deși lacul aparține Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cei de la Apele Române se oferă să dea o mână de ajutor.

Ervin Molnar, directorul general al Apelor Române, a anunțat că în urma întâlnirii cu Bogdan Bola, directorul Admninistrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) s-a luat hotărârea ca instituția să se implice în salvarea Lacului Nuntași, județul Constanța.

„Totul depinde însă de colegii noștri de la ARBDD. Este nevoie de o simplă notificare scrisă prin care ne solicită intervenția într-o zonă pe care ei o au în administrare. Odată ce avem acordul lor scris, ne mobilizam forțele , oameni și utilaje și le oferim suportul de care au nevoie”, spune Molnar.

Cei de la Apele Române ar putea interveni în zonă chiar de săptămâna viitoare. Concret, intervenția s-ar realiza cu un excavator cu braț lung de 18 metri și cu un buldoexcavator, pe care le vor folosi pentru decolmatarea celor două canale acum complet obturate.

„În două-trei luni, vom reuși să readucem apă în lac și, în acest fel, vom reface secțiunilor de scurgere a apelor”, spune directorul general al Apelor Române.

Canalele decolmatate fac legătura cu alte două lacuri din apropiere: Histria și Sinoe.

Lacul Nuntași – Google Maps

„Obiectivul nostru primordial și imediat este să asigurăm realimentarea lacului. Este mare păcat că un lac de o suprafață de peste 850 ha să ajungă să sece aproape complet. Acum 7 ani, nivelul în lac era de peste 2 m. În aprilie, specialiștii noștri evaluau un nivel al apei de aproape jumătate de metru. Diferența de nivel este evidentă. Este clar că acest proces de colmatare a condus la apariția acestui fenomen de secare a lacului, în care și flora și fauna au fost puternic afectate”, adaugă Molnar.

Cei de la Apele Române se oferă să colaboreze cu ARBDD pentru refacerea ecosistemului acestui lac, puternic afectat de lipsa apei.

„Cred că avem nevoie iminentă de astfel de proiecte de refacere a biodiversității marine, dar și a calităților curative ale lacului. Astfel de soluții de mediu integrate vor aduce plus-valoarea de care are nevoie această zona, îi vor valorifica cu adevărat potențialul și vor contribui la dezvoltarea ei, turistica și socio-economică, puternic afectată acum de acest fenomen, care devine tot mai acut, de la an la an”, conchide directorul general al Apelor Române.

Sursa foto: Claudiu-Sergiu Niculescu

Cele mai populare

Recent Comments