CNHGS: Stema și drapelul Municipiului Constanța sunt folosite ilegal de 20 de ani

„De 20 de ani Municipiul Constanța folosește ilegal o stemă, urmată apoi și de folosirea ilegală a unui steag, care nu au fost niciodată aprobate prin Hotărâre de Guvern, conform legislației în vigoare (HG 25/2003 și Legea 141/2015)”, se arată într-un răspuns solicitat de „Dobrogea Live” Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române (CNHGS), instituția responsabilă cu avizarea acestor simboluri.

Conform legilor meționate, UAT-urile își însușesc variantele de stemă și drapel, care ulterior sunt trimise la avizare la Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie. Dacă simbolurile sunt aprobate, ele vor deveni oficiale abia după emiterea unei Hotărâri de Guvern.

Ileana Căzan, președintele Comisiei ne-a transmis că Primăria Constanța nu a parcurs aceste etape, motiv pentru care instituția pe care o conduce a emis municipalității „numeroase sesizări pentru intrarea în legalitate, însă fără succes”.

În prezent, pe stema însușită abuziv de municipalitate este reprezentată zeița Fortuna, protectoarea Tomisului, iar pe drapelul așa-zis oficial sunt înfățișați, pe un fond albastru cu alb, cei doi Sfinți Împărați Constantin și Elena.

ROU CT Constanta CoA 1
Stema folosită nelegal de Primăria Constanța

Abia luna aceasta, cum am arătat într-un material anterior (citește aici), Primăria a bugetat 12.000 de lei pentru procesul de redesenare și oficializare a stemei și steagului.

Demersul municipalității are loc la presiunea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a explicat Căzan, care a spus că speră că „de această dată se vor urma pașii prevăzuți de legislația în vigoare”.

„Foarte important de reținut este faptul că stema folosită pe drapel trebuie să fie identică cu stema UAT, aprobată prin HG, ceea ce evident nu se aplică în cazul Municipiului Constanța”, se arată în răspunsul CNHGS. În cazul de față, stema folosită pe drapel diferă de cea adoptată neoficial de Primărie.

Flag of Constanta Romania.svg
Drapelul folosit nelegal de Primăria Constanța

De asemenea, actele normative indicate de Comisie arată că utilizarea ilegală a stemelor și steagurilor se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 lei.

Sancționarea municipalității revine în primul rând în sarcina Prefecturii Constanța, însă este notorie lipsa de intervenție a instituției în rezolvarea ilegalităților primăriilor liberale.

„Sancțiunile trebuie aplicate de către Instituția Prefectului, sau după caz,  de către împuterniciți ai Ministerului Dezvoltării. Până acum însă nu am cunoștință ca vreuna dintre instituțiile amintite să fi considerat oportun să aplice legea. Sper ca informațiile primite să folosească unei campanii de presă care să ducă, în cele din urmă, la intrarea în legalitate a Primăriei Constanța, mai ales dacă ținem cont de forța emblematică pe care o are municipiul”, a încheiat președintele Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza