5.4 C
Constanța
marți, decembrie 6, 2022
AcasăCulturăPrimăria Constanța modifică stema și drapelul municipiului, la 20 de ani de...

Primăria Constanța modifică stema și drapelul municipiului, la 20 de ani de la instituire

Primăria Constanța va iniția procedura pentru achiziția de servicii de proiectare grafică pentru realizarea stemei şi a drapelului municipiului Constanţa, a declarat pentru “Dobrogea Live” viceprimarul Ionuț Rusu.

Primăria a bugetat pentru desenarea emblemei și drapelului 12.000 de lei.

În prezent, pe stema municipiului este reprezentată zeița Fortuna, protectoarea Tomisului, ținând pe brațul stâng Cornul abundenței, iar mâna dreaptă este poziționată pe echea unei corăbii.

Stema actuală a municipiului Constanța

Pe drapelul orașului sunt înfățișați, pe un fond albastru cu alb, cei doi Sfinți Împărați Constantin și Elena susținând în mijlocul lor un scut cu însemnele orașului.

Drapelul actual al municipiului Constanța

Nu este clar dacă noua grafică va păstra elemente din acutalele reprezentări, însă procesul de modificare a celor două simboluri va fi destul de anevoios, întrucât acestea vor trebui să respecte metodologia stabilită de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Noile simboluri, stabilite cu consultarea constănțenilor

Potrivit H.G. nr.25/2003, proiectul stemei poate fi realizat de autorităţile administraţiei publice locale prin mijloace proprii sau de către graficieni heraldisti abilitaţi de Comisia Naţională.

Macheta originală se realizează manual, cu respectarea culorilor şi metalelor specifice heraldicii.

Proiectul stemei se elaborează în cel mult trei variante, care se supun dezbaterii şi consultării locuitorilor, în vederea stabilirii celei mai reprezentative variante.

Stabilirea variantei finale se face de către consiliul local, care va adopta în acest sens o hotărâre de însuşire.

Drapelul municipiului Constanța a fost instituit în urmă cu 20 de ani, odată cu stabilirea Zilei Municipiului Constanța, sărbătorită pe data de 21 mai.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Recent Comments