CulturăCine sunt cei „3 Tenori Italieni” care vin pentru prima dată în...

Cine sunt cei „3 Tenori Italieni” care vin pentru prima dată în fața publicului din Constanța

Spectacolul “3 Tenori Italieni” este un omagiu adus marilor tenori José Carreras, Plácido Domingo și Luciano Pavarotti, trei artiști legendari care au cucerit întreaga lume cu vocile și interpretările lor, iar vocile excepționale ale celor 3 tenori invitați, Domenico Menini, Angelo Forte și Alessandro Goldoni, voci în cel mai pur stil al belcanto-ului Italian, vor reaminti publicului de frumoasele voci ale celor care au fondat acest concept.

Spectacolul „3 Tenori Italieni” se va desfășura vineri, 12 mai, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța – Sala Mare. Biletele se găsesc pe TicketStore.ro

Arii precum “Nessun dorma”, “E lucevan le stelle”, “La donna e mobile” sau canzonete ca “O sole mio”, “Santa Lucia”, “Funiculi, Funicula” sau “Caruso” vor încânta publicul present la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța.

Spectacolul va fi unul interactiv, conducerea muzicală fiind asigurată, după modelul lui Johann Strauss sau, mai nou, a lui André Rieu, “cu vioara în mână”, de tânărul dirijor și solist violinist Bogdan Costache, un nume deja cunoscut în toate filarmonicile și teatrele de operă din Europa. El va dirija celebra ORCHESTRA DI TEATRO D’OPERA ITALIANA si ORCHESTRA OPEREI VOX, facilitându-vă din nou întâlnirea cu celebri artiști instrumentiști din Europa si din lume.

Coordonarea scenica a Orchestrei di Teatro D’Opera Italiana, a Corului, Orchestrei si Baletului Operei Vox, precum si a tuturor solistilor invitati, va fi asigurata de regizorul si coregraful Vlad Sebastian.

DOMENICO MENINI

Tenor liric prin excelență, DOMENICO MENINI este invitat începând cu anul 2004 în cele mai prestigioase teatre de operă din Italia: Teatro „La Fenice” din Veneția, Teatro Comunale din Bologna, Teatro San Carlo din Napoli, Teatro Verdi din Salerno, Teatro Donizetti din Bergamo, Teatro Verdi din Trieste, Teatro Lirico din Cagliari, Teatro Grande din Brescia, Teatro Verdi din Sassari, Teatro Bellini din Catania.

În afara Italiei este invitat în roluri de prima mărime în teatre de operă precum: Opera din Monte Carlo, Opera Chatelet din Paris, Showa Opera din Tokyo, Teatrul Real din Madrid, Opera Natională din Zurich(Zurich Opernhaus), Opera din Tel Aviv, Opera Natională din Budapesta, Operele din Odesa și Tbilisi, Grand Opera din Lille, Dijon și Chartres, etc.

Participă în calitate de invitat la festivaluri de operă în Australia, Singapore, Liban, Franța, Germania, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Finlanda.

Domenico Menini este licențiat în Canto la Conservatorul din Cesena și laureat al mai multor concursuri de canto dintre care amintim: „Ebe Stignani” și ” Pia Tassinari” ținute la Teatrul Massini din Faenza, precum și concursul „Beniamino Gigli” din Helsinky.

Domenico are în repertoriu peste 50 de titluri de operă în care a debutat, dintre care le amintim pe cele mai importante: Rodolfo din Boema, Cavaradossi din Tosca, Pinkerton din Madama Butterfly, Alfredo din Traviata, Nemorino din Elixirul Dragostei, Ducele din Rigoletto, Edgardo din Lucia di Lammermoor, Ismaele din Nabucco.

ANGELO FORTE

Cu o frumoasă voce de tenor lirico-spinto, ANGELO FORTE a cucerit publicul de pe toate continentele lumii. Absolvent al Conservatorului “Stanislao Giacomantonio” din Cosenza și a Facultății de Litere și Limbi Clasice din cadrul Academiei din Calabria, debutează în anul 2006 în opera “Flautul Fermecat” la Teatrul din Cosenza, în proiectul “Moz Art Project” la 250 de la nașterea lui Mozart. Cu această ocazie, celebra revistă “Opera Now” îl declară ca fiind unul dintre cei mai promițători tenori italieni ai tinerei generații.

În anul 2014, în prezența președintelui Republicii Italiene și a înaltelor oficialități de stat, primește la Roma, Premiul Internațional pentru Muzică “Roma nel Cuore”.

Dintre scenele marilor teatre pe care a pășit, enumerăm doar câteva: Teatro Alfonso Rendano din Cosenza, Teatro Grecco din Lecce, Teatro F. Cilea din Reggio C, Teatro Grecco din Taormina, Teatro di Nima, Stadthalle Stuttgart, Konzerthaus Freiburg, Filarmonica din Linz, Teatro Nuovo Giovanni din Udine, Teatro Tullio Serafin din Vicenza, Teatro Verdi din San Severo, Teatro Verdi din Casciana, etc.

Colaborează cu dirijori importanți precum: D. Renzetti, R. Tolomelli, M. Rota, D. Longo, N. Husmann, D. Crescenzi, R. Gianola, sau regizori precum: D. Miceli, A. Nekovar, L. Canonici, P. Trevisi, M. Mirabella, T. Ferkay, F. Bellotto.

ANGELO FORTE are în repertoriu peste 30 de roluri principale din opere, debutate în marile teatre din Europa și din lume: Nemorino din Elixirul Dragostei, Alfredo din Traviata, Ducele de Mantova din Rigoletto, Rodolfo din Boema, Pinkerton din Madama Butterfly, Cavaradossi din Tosca, Manrico din Trubadurul, Radames din Aida, Ismaele din Nabucco, dar si partile de tenor-solist din lucrari vocal-simfonice: Requiem-urile de Mozart și Verdi, Stabat Mater și Petite Messe Solennelle de Rossini.

Numele său apare în prestigioase publicații de operă precum Operaclick, Opera Britannia, Connessi all Opera, OperaeOpera.

Tenorul Angelo Forte îmbină activitatea artistică cu cea universitară, fiind și profesor la “Academia Visconti” din Roma unde predă Limba și Literatura Italiană, Limba și Literatura Latina și Limba și Literatura Greacă.  In Italia exista un premiu cu tradiție, care nominalizează tenorii cu prezențe fizice și scenice remarcabile, iar Angelo Forte este câștigătorul în mulți ani la rând al acestui concurs, într-o traducere romanească libera, el fiind desemnat “cel mai chipeș tenor Italian” de mai multe ori.

ALESSANDRO GOLDONI

Pentru a-l prezenta pe cel de-al treilea tenor invitat în spectacolul “3 TENORI ITALIENI”, ar fi de ajuns să vă spunem doar 3 teatre în care a fost invitat permanent: Teatro Comunale din Bologna, Teatro Comunale din Modena sau Teatro Grande din Brescia.

Și totuși, nu putem să nu vă spunem că ALESSANDRO GOLDONI, a cântat de multe ori în unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, la Torre del Lago-Puccini! Teatrul Nara din Japonia l-a avut, de asemenea, invitat pe tenorul Alessandro Goldoni.

A fost invitat în principalele teatre din China, din Canada, din Tunisia, Kazakstan, Israel etc. Amintim câteva roluri care l-au consacrat și l-au facut iubit de către publicul spectator: Cavaradossi din Tosca, Alfredo Germont din Traviata, Manrico din Trubadurul, Turiddu din Cavalleria Rusticana, Don Jose din Carmen, Pinkerton din Madama Butterfly.

Citește și: CARMEN – spectacol extraordinar de balet, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța

Urmărește-ne pe:

Doneaza