Cel mai nou tărâm al Deltei Dunării. Misterioasa Insulă K s-a „născut” în secolul XX

Insula K din delta Dunării este locul ideal de cuibărit, odihnă și hrănire pentru diferite specii de păsări migratoare.

Conform Ministerului Mediului, „insula Musura este cel mai tânăr tărâm din Rezervația Biosferei Delta Dunării și este situată între braţele Musura și Sulina. S-a „născut” în secolul XX. Acest nou teritoriu este un loc de cuibărit, odihnă şi hrănire de o importanţă ornitologică majoră, atât pentru specii migratoare, cât și pentru cele sedentare”.

De exemplu, este cea mai mare zonă de cuibărit din ţară a chirei de mare (Sterna sandvicensis) din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Perimetrul acestei zone reprezintă un important loc de cuibărit şi pentru alte specii de interes conservativ european precum: chira de baltă (Sterna hirundo), chira mică (Sterna albifrons), ciocântorsul (Recurvirostra avosetta) şi piciorongul (Himantopus himantopus), corcodelul mare (Podiceps cristatus), scoicarul (Haematopus ostralegus), prundăraşul de sărătură (Charadrius alexandrinus), pescăruşul cu picioare galbene (Larus cachinnans), pescăruşul asiatic (Larus ichthyaetus).

119073044 2714585205528988 6809151824685884732 o
Cel mai nou tărâm al Deltei Dunării. Misterioasa Insulă K s-a „născut” în secolul XX 2

„De asemenea, pe lângă rolul de cuibărit pentru multe specii periclitate, Insula Musura are un rol foarte important pentru hrănire, pentru foarte multe specii laro-limnicole și rațe de suprafață. Un important număr de specii de pescăruși, găsesc aici adăpost pe timpul iernii. Este vitală conservarea insulei, nemaiîntâlnindu-se nicăieri în țara noastră un loc similar care să permită cuibăritul, cel puțin pentru pescărușul asiatic (Larus ichthyaetus) și chira de mare (Sterna sandvicensis)”, spun cei de la Ministerul Mediului.

I se spune Insula K deoarece, la început, avea forma literei K. Specialiștii recomandă vizitatorilor să nu se apropie la o distanță mai mică de 200 de metri de această insulă. „Observarea păsărilor se poate face de la distanță, utilizând binoclul. Scopul este acela de a împiedica apariția unor situații cu impact asupra ornitofaunei de interes conservativ. Insula trebuie să-și păstreze aura de mister și păsările viața liniștită”, spun specialiștii.

sursa foto: Ministerul Mediului

Urmărește-ne pe:

Doneaza