ActualitateCe măsură a luat Vergil Chițac împotriva Adelei Stoian, funcționara din primărie...

Ce măsură a luat Vergil Chițac împotriva Adelei Stoian, funcționara din primărie declarată în conflict de interese

În februarie 2022, Adela Stoian, angajată în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Patrimoniu a Primăriei Constanța a fost declarată în conflict de interese și de către instanță, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În data de 7 iulie 2021, ANI – Agenția Națională de Integritate – a anunțat că, în perioada 05 aprilie – 21 iunie 2018, Adela Stoian, funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Constanța – Direcția Urbanism, „a întocmit în calitate de funcționar public în cadrul Serviciului Autorizații în Construcții, Direcția de Urbanism – Primăria Municipiului Constanța, 4 autorizații de construcție având la bază documentația tehnică elaborată de societatea comercială la care soțul persoanei evaluate deține calitatea de asociat, încălcând astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003“.

Alexandru Mălai, soțul Adelei Stoian, figura în asociat cu 50% în SC Tehnoconsult Proiect SRL (alături de Mălai Sorin Costel 50%) și asociat cu 50% în SC Design Concept Proiect SRL (alături de Mălai Sorin Costel 50%).

Deși Primăria Constanța a refuzat să ofere orice fel de informații cu privire la situația angajatei declarată în conflict de interese, Agenția Națională de Integritate a comunicat, la solicitarea Dobrogea Live, că „primarul municipiului Constanța a emis Dispoziția nr.1601/15.06.2023 privind sancționarea doamnei Stoian Adela cu diminuarea drepturilor salariale”. Pedeapsa aplicată de Vergil Chițac Adelei Stoian a fost valabilă doar trei luni.

Ce se întâmplă cu autorizațiile întocmite de Adela Stoian

Pe rolul Tribunalului Constanța este înregistrat dosarul nr. 4576/118/2023, în care ANI are calitate de reclamant, iar Adela Stoian și UATM Constanța au calitate de pârâți. Este vorba despre o acțiune în constatare.  

În conformitate cu dispozițiile din Legea nr. 176/2010 „în cazul unui conflict de interese, dacă au legătură cu situaţia de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absolută. Acţiunea în constatarea nulităţii absolute a actelor juridice sau administrative încheiate cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese poate fi introdusă de Agenţie chiar dacă persoana în cauză nu mai deţine acea funcţie. Instanţa va putea dispune motivat, pe lângă constatarea nulităţii absolute, şi repunerea părţilor în situaţia anterioară” (art. 23).

Conform ANI, „dosarul nr. 4576/118/2023, aflat pe rolul Tribunalului Constanța, are ca obiect cererea Agenției Naționale de Integritate de constatare a nulității absolute a actelor emise cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese”.

Procesul va avea primul termen de judecată pe 8 ianuarie 2024.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. daca actele emise de o escroaca sunt anulate, atunci aia care au dat spaga ce fac, raman si fara spaga si fara autorizatii. Intreb si eu pentru o zdreanta de ,,dezvoltator” imobiliar, pe care l-a durut la bascheti de lege

Comentariile sunt închise.