Când vor înceta șoferii Metropolitan să umilească elevii navetiști din Valu lui Traian? Răspunsul dat de Consiliul Județean Constanța

Dobrogea Live a prezentat în urmă cu o lună mesajul primit de la părintele unui elev care locuiește în Valu lui Traian și face zilnic naveta la un liceu din Constanța. Transportul elevilor pe această rută este asigurat de firma Metropolitan, dar oamenii semnalează foarte multe probleme: stații puține pe raza localității, elevi dați jos din autobuze chiar dacă au abonamente gratuite, șoferi care cer bani pentru bilet de la elevii care beneficiază de transport gratuit, șoferi care nu opresc în stații și altele. Poți citi articolul integral AICI.

Dobrogea Live a solicitat Consiliului Județean Constanța (instituția care a încheiat contractele de transport cu aceste companii private) mai multe informații cu privire la situația transportului intrajudețean al elevilor și comportamentul șoferilor firmelor private care efectuează acest transport.

Ce plângeri au călătorii

Cu privire la numărul de sesizări/plângeri înregistrate de Consiliul Județean Constanța la adresa operatorului de transport SC Metropolitan S.R.L. și asociații acestuia, vă informăm că în perioada solicitată, septembrie 2023 – prezent, au fost înregistrate un număr de 44 de sesizări”, transmite Consiliul Județean Constanța.

Sesizările au constat în: nerespectarea graficului de circulație (nerespectarea orelor de efectuare a curselor, neefectuarea tuturor curselor, faptul că nu opresc în stații), depășirea capacității de transport la orele de vârf, nerespectarea tarifelor aprobate şi neacordarea de abonamente pentru toate categoriile de călători/toate rutele, neafișarea graficelor de circulație în stații, comportamentul neadecvat al conducătorilor auto.

Dintre cele 44 de sesizări primite, un număr de 32 de sesizări au fost transmise de elevii şi părinții elevilor navetiști din localitatea Valu lui Traian, acolo unde ne confruntăm cu o situație aparte odată cu începerea anului școlar, localitatea fiind deservită în prezent doar de operatorul de transport Metropolitan S.R.L. pe traseele cod 035 Constanța Medgidia – Cernavodă și cod 036 Constanţa – Murfatlar – Medgidia, cu o frecvență a curselor de 30 minute, fiind prevăzute în graficele de circulație 3 stații, la intrarea şi ieşirea din localitate şi în centru zona Primărie.

Când se va rezolva problema transportului

Consiliul Județean Constanța ne-a transmis că problemele au apărut în cursul anului 2022 când a avut loc o procedură de licitație deschisă pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de transport județean de persoane prin curse regulate în raza administrativ-teritorială a județului Constanța. Atunci au fost încheiate 7 contracte aferente unui număr de 7 loturi din totalul de 8 loturi (fiecărui lot corespunzându-i o grupa de trasee) și atribuite 51 de trasee din totalul de 57 de trasee ce au făcut obiectul procedurii.

Lotul 3, explică CJC, care cuprindea traseele 012 Constanța – Murfatlar – Poarta Albă cu un nr. de 82 curse/zi cu o frecvență de 10 minute şi oprire în toate stațiile din Valu lui Traian și cod 013 Constanța Cobadin – Fântâna Mare cu un nr. de 18 curse/zi cu oprire în toate stațiile din Valu lui Traian, a fost singurul lot neatribuit, ofertele depuse fiind declarate neconforme de comisia de evaluare.

Pentru acest lot 3, care nu a fost atribuit în cadrul procedurii din 2022, a fost reluată procedura de licitație care se află în derulare, susține Consiliul Județean.

„Considerăm că situația transportului navetiștilor din localitatea Valu lui Traian se va rezolva odată cu atribuirea celor 6 trasee aferente Lotului 3, marea majoritate a sesizărilor fiind nefondate, reclamând faptul că navetiştii aşteaptă 30 minute în stații să ajungă un autobuz aparținând SC Metropolitan S.R.L. şi că nu opresc în toate stațiile amenajate din localitate”, adaugă CJC.

Conducerea Metropolitan știe de toate problemele

Consiliul Județean Constanța spune că Ali Erdogan Elvis – administratorul SC Metropolitan S.R.L. – a fost convocat de mai multe ori la sediul CJ  pentru a fi informat cu privire la conținutul tuturor sesizărilor primite.

„Cu toate că la orele de vârf operatorul de transport a introdus autovehicule dubluri pentru a prelua fluxul mărit de călători, în urma controalelor efectuate ulterior de inspectorii Autorității Judeţene de Transport s-a constatat faptul că există cazuri în care autobuzele nu pot prelua toți călătorii, acestea ajungând în Valu lui Traian cu mulți călători urcați din capetele de linie Medgidia şi Cernavodă şi din localitățile tranzitate. De asemenea, s-a constatat faptul că navetiştii din Valu lui Traian fac cu mâna tuturor autovehiculelor aparținând SC Metropolitan S.R.L. și reclamă faptul că acestea nu opresc în stații cu toate că au locuri libere pe scaune, fără să țină cont de faptul că acestea execută alte tipuri de transport, respectiv transport interjudețean şi naţional de persoane, transport internațional de persoane și transport prin curse regulate special executat pe bază de contracte încheiate cu beneficiarii acestora”, susține CJC.

Controale în trafic, rezultate ZERO

De asemenea, Consiliul Județean ne-a comunicat faptul că au fost efectuate contrale/monitorizări în trafic, atât tematice, cât și inopinate. Controalele tematice au fost executate în baza unui plan lunar de control, iar controalele inopinate au fost executate ca urmare a unor sesizări/reclamații privind modul de efectuare a serviciului public de transport public județean de persoane prin curse regulate sau pentru verificarea modului de ducere la îndeplinire de către operatorii de transport rutier a măsurilor dispuse de personalul de control.

Ca urmare a activităților de control/monitorizare efectuate, au fost întocmite un număr de 29 de procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, din care pe Loturile 2,5 și 6 pentru operatorul de transport SC Metropolitan S.R.L. au fost întocmite 8 procese-verbale, iar pentru asociații acestuia, SC Grup Atye S.R.L. şi SC Nordiana Nis S.R.L., căte 2 procese-verbale.

Cu toate acestea, ținând cont de numeroasele mesaje primite după publicarea articolului referitor la atitudinea șoferilor Metropolitan, se pare că firmele private nu sunt afectate deloc de controalele și sancțiunile contravenționale aplicate de Autoritatea Județeană de Transport.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

11 COMENTARII

 1. Este adevărat tot. Pe ruta Constanta – Tuzla.Atat că sofer cât și controlor, trag abonamentul brusc. Il mototolesc. Sunt extrem de nesimțiți, dat nu toți. Am tot respectul ptr. majoritatea.

 2. Confirm atitudinea obraznica a unor soferi si controlori pentru ruta Tuzla – Constanta.
  Fiica mea intampina aceleasi probleme. ARE ABONABENT DE LA LICEU.
  Se vorbeste urat, se cer bani pe bilet etc

 3. Si pe ruta Dorobantu-Constanta sunt probleme.Nu se respecta programul de plecare din Dorobantu ba mai mult lipsesc cursele de Și 20 și se pleacă doar la fără 20

  • Nu cred că aveți dreptate…. toate cursele se efectuează…au fost ceva intirzieri cînd se lucra la podul de la Ovidiu..dar acum sa reglementat…nu vă doresc să depindeți de Metropolitan… atunci ați fi înțeles ce înseamnă bătaie de joc și injoseală…

 4. Cât timp ,, banditul ” ăla de patron de la Metropolitan este in consiliul local al Constanței, va fi aceiași situație mereu….a pus monopol pe județul Constanța și de-aia nu poate nici regia de transport local din Constanța să ia zonele metropolitane ale orașului

  • Corect….dar din atitea călători.. navetiști… abonați..nu sa ghindit unul să facă o petiție online..??
   Toți comentează… înjură…se ceartă cu șoferii..dar să facă ceva nimic

 5. Patronii de la Metropolitan sunt prea bine puși în funcții locale și nu pot fi așa ușor îndepărtați. Grijă mare acestor reporteri cu ei că au reputații neortodoxe in care au șantajat sau au amenințat anumiți oameni pentru a prelua puterea județului

  • Puterea este in miinile voastre…
   Petiție online… și se va rezolva… reclamații la primării nu este o soluție…acolo se îngroapă..

 6. Bună ziua. Și în comuna Cumpăna este același situație… nu mai spun că nu respectă programul mai ales cel de dimineața. Atât soția învățătoare cât și fata elevă la un liceu din Constanța fac naveta și în fiecare dimineață intarzie la muncă și la școală..

Comentariile sunt închise.

Doneaza