Bursa de Pește Tulcea – 28 de milioane de lei risipite pe nimic. Petre Daea nu știe cum să o facă funcțională

În aprilie 2019, premierul Viorica Dăncilă, Petre Daea, ministrul Agriculturii, și Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean (CJ) Tulcea tăiau panglica Bursei de pește Tulcea. Pentru eveniment au fost aduse câteva lăzi cu pește cu care să se poată poza oficialitățile. Bursa a fost închisă după două luni de la eveniment.

Construcția bursei de la Tulcea a fost finalizată în luna ianuarie 2016, dar fără a fi racordată la utilități. A fost nevoie de trei ani pentru asta, așa s-a ajuns ca în 2019 să fie terminat un proiect finanțat de UE și Guvern cu 28 de milioane de lei. Inaugurarea a fost făcută doar de ochii lumii, deoarece bursa a fost închisă în iunie 2019.

Bursa peste Tulcea Foto guv ro
Imagini de la inaugurarea Bursei de Pește (8 aprilie 2019) FOTO: Guv.ro

Bogdan Bola, deputat Forța Dreptei: „Este o bătaie de joc”

„Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) își bat joc de un proiect realizat cu multe milioane de lei, parte dintre ei proveniți din buzunarele românilor. 28 de milioane de lei (bani UE și guvernamentali) s-au cheltuit pentru acest proiect eșuat, care din 2019 stă închis”, spune Bola.

Deputatul explică fapul că Ministerul Agriculturii n-are nici acum un plan cu Bursa de Pește, nu are nicio soluție pentru a o pune pe picioare și a veni în sprijinul pescarilor din Delta Dunării care acum sunt obligați să-și vândă peștele unor cherhanale care-i plătesc cum vor.

Într-un răspuns primit de Bogdan Bola de la Ministerul Agriculturii, Petre Daea, informează că „până în prezent nu a fost stabilit beneficiarul concret al bunurilor publice rezultate din implementarea proiectului Bursa de Pește Tulcea, precum și modalitatea de gestionare și funcționare a investiției”.

bursa peste tulcea
Bursa de Pește Tulcea

Deputatul Bogdan Bola reamintește că în 2021, ANPA și Ministerul Agriculturii îi transmiteau, pe același subiect, că sunt pe ultima sută de metri în rezolvarea acestei probleme, iar Bursa va fi funcțională în curând.

„Dincolo de faptul că „implementarea” proiectului a presupus două lăzi cu pește aduse acolo pentru a da bine în poze, Ministerul Agriculturii și ANPA (beneficiarul direct al investiției) dovedesc nepăsare deoarece după patru ani nu au reușit să stabilească modul în care va funcționa (dacă va funcționa vreodată) această bursă”, adaugă Bogdan Bola.

Cam așa se derulează multe „proiecte” în România. Se atrag finanțările, se cheltuie banii, dar proiectul nu aduce nici un beneficiu comunității. Noi rămânem doar cu pozele, cu speranțele și cu iluzia că se putea face și la noi ceva bun, ca în alte țări civilizate…”, mai spune parlamentarul care susține că va monitoriza în continuare ce se întâmplă cu această investiție eșuată.

„Consider că pescarii din deltă trebuie să poată vinde peștele la un preț concurențial, să scape de monopolul impus de cherhanagii, iar munca lor să fie cuantificată și răsplătită pe măsură” – Bogdan Bola.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza