9 C
Constanța
sâmbătă, aprilie 17, 2021
Acasă Delta Dunării Bogdan Bola: Master Planul Hidraulic al Deltei va apăra viețile oamenilor și...

Bogdan Bola: Master Planul Hidraulic al Deltei va apăra viețile oamenilor și biodiversitatea

Bogdan Bola, deputat PNL de Constanța, este fostul director general al ABADL – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Din această postură a inițiat demersurile pentru realizarea unui Master Plan Hidrauluic al Deltei Dunării. Acum, aceste demersuri le susține ca parlamentar.

„Am prezentat ministrului Mediului ultima propunere de proiect pe care mi-am pus semnătura în calitate de director al ABADL: un studiu hidraulic al fluviului Dunărea și brațelor Deltei Dunării, de la digul Ceatal Ismail și până la gurile de vărsare în Marea Neagră. Digul Ceatal Ismail a fost realizat între anii 1890 – 1900 și este unul de o importanță strategică pentru România, el realizând repartiția debitului Dunării între brațul Chilia și brațul Tulcea”, spune Bogdan Bola.

Bogdan Bola – sursa foto: FB/Bogdan Bola

Concret, prin acest proiect se dorește realizarea unui amplu studiu referitor la repartiția debitelor lichide și solide pe Dunăre, pe sectorul indicat. „Practic, făcând acest Master Plan hidraulic al Deltei, vom putea apăra mai eficient viețile oamenilor dar și biodiversitatea întregii zone”, spune deputatul.

Bogdan Bola oferă și un exemplu: în 1960, repartiția debitului Dunării între brațul Chilia și Tulcea era de 67% cu 33%. În 2014 însă, repartiția era de 51% pe Chilia cu 49% pe Tulcea. Modificarea regimului hidrologic în aval de bifurcația Ceatal Ismail a pus astfel sub presiune majoră toate lucrările hidrotehnice existente în Delta Dunării, unele cedând deja la viiturile manifestate în anii anteriori (2005, 2006, 2010, etc..).

„O altă consecință a modificării coeficientului de repartiție în defavoarea brațului Chilia o reprezintă afectarea în mod direct a ecosistemelor acvatice și terestre din zonă. Astfel, fauna și flora din Deltă au început deja să aibă de suferit în urma debitelor tot mai mici ale brațului Chilia, iar procesul se va accentua în anii următori. De asemenea, debitele crescute pe brațul Tulcea a dus la inundarea habitatelor naturale ale animalelor și păsărilor din Deltă. Tocmai de aceea, considerentul de mediu pentru acest obiectiv, care este în patrimoniul UNESCO, va juca un rol foarte important în modelarea hidrologică, hidraulică și de hidrosedimentare pe care ne-o propunem să o realizăm în viitorul apropiat”, arată Bogdan Bola.

Proiectul studiul propus ministrului Mediului a fost prezentat și Ministerului Fondurilor Europene, el putând să stea la baza identificării și implementării de soluții viitoare pentru protecția întregii delte, de la apărare împotriva inundațiilor și eroziunii, evitarea pierderilor materiale și de vieți umane până la protejarea întregului ecosistem acvatic și terestru.

Pentru a pregăti un astfel de studiu, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral vor avea nevoie de aproximativ 18 luni și de peste 16 milioane de lei din fondurile europene accesibile pentru proiectele de mediu.

FOTO: sursa- Bogdan Bola

2 COMENTARII

Comments are closed.

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments