Ministerul Agriculturii este acuzat că a lansat o adevărată ”hidrobarică” pentru habitatele acvatice din Marea Neagră. Bogdan Bola, deputat Forța Dreptei, spune că așa trebuie denumit faptul că ministerul a permis utilizarea unei unelete de pescuit cu un potențial de distrugere uriaș – hidrorașcheta – în arealul protejat al Deltei Dunării.
„De anul trecut, ne luptăm în Parlament pentru modificarea Legii Pescuitului, una din marile probleme fiind modificările aduse Ordinului nr. 1.369/2018 privind uneltele pentru pescuitul comercial. Iar una dintre aceste unelte, căreia i-a fost permis să facă prăpăd în apele Deltei, care este totuși în patrimoniul UNESCO, era draga hidraulică”, explică Bola.
Deputatul arată că anul trecut au fost aduse modificări tehnice de către ”specialiștii” Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Ministerului Mediului, unice și inexplicabile în Europa:
- au mărit înălțimea setcilor de la 3 metri la 8 metri, asigurându-se astfel că niciun pește nu mai poate scăpa. Așa ceva nu a mai existat vreodată nicăieri!
- au mărit rezistența firului setcilor pentru scrumbie de la 200 la 666 și au mărit lungimea setcilor pentru calcan și scrumbie de la 37,5 m la 100 de metri. Lungimi mai mari cu același număr de setci este egal cu un jaf și mai mare în apele publice.
- s-a abrogat interzicerea utilizării lavelor (șiruri de setci) mai mari de 1 km! Să nu mai scape nimic!
- s-a abrogat articolul care interzicea folosirea dragei hidraulice în arii protejate, cum ar fi în arealul Rezervației Deltei Dunării.
„Dintre toate aceste modificări, cea mai revoltătoare era permiterea folosirii dragei hidraulice în Rezervației Biosfera Delta Dunării. Impactul acestei metode de recoltare a moluștelor bivalve, pentru mediul acvatic din Marea Neagră, mai ales într-o zonă cu protecție strictă, este devastator pentru biodiversitate și habitatele acvatice din zona lor de acțiune. Aceasta nu numai că răzuie suprafața substratului, ci și sapă în el, resuspendând cantități semnificative de sedimente. S-a constatat că draga hidraulică contribuie la destabilizarea și modificarea parțială a sedimentelor, rezultând o scădere generală a complexității și supraviețuirii habitatului”, spune Bogdan Bola.
În fața tuturor criticilor, A.R.B.D.D. și-a asumat reincluderea interzicerii dragei hidraulice în Ordinul de prohibiție pentru 2022.
„Atunci, băieții deștepți din Minister și pescuitul comercial, au zis să facă o „mioritică” – să introducă în uneltele de pescuit această hidrorașchetă. Aceasta este o „unealtă activă acţionată mecanizat din barcă pe adâncimi cuprinse între 1,8 şi 15 m adâncime, de tip hidrofor, care foloseşte presiunea apei pentru a raşcheta sedimentul şi a lăsa materialul să fie colectat în cuşca de sită”, explică deputatul.
Practic, arată BBogdan Bola, este exact același lucru care îl făcea și draga hidraulică, cu toate relele menționate deja. Ar distruge zonele de reproducere ale peștilor, precum și toată hrana acestora…totul pentru ca unii să se îmbogățească pe seama unui patrimoniu UNESCO.
„Săptămâna aceasta am avut o nouă victorie cu Legea Pescuitului în Parlament, primind aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii se opun în continuare, tocmai pentru că adoptarea unei astfel de legi le-ar strica „jucăria” și le-am lua dreptul de a mai da ordine anuale prin care schimbă, după bunul plac, uneltele de pescuit, zonele de interdicție pentru pescuit comercial și perioadele de prohibiție”, mai spune parlamentarul.