PoliticăATOP Constanța, una dintre cele mai inutile instituții. Fiecare membru câștigă 4.347...

ATOP Constanța, una dintre cele mai inutile instituții. Fiecare membru câștigă 4.347 de lei net/ședință, deși activitatea lor este o bătaie de joc la adresa cetățenilor

Conform legii 218/2002, la nivelul fiecărui județ se organizează și funcționează Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), organism cu rol consultativ, a cărui activitate se desfășoară în interesul comunității. Desigur, și la nivelul județului Constanța autoritatea funcționează, mai ales când vine vorba despre a mai băga niște bani în buzunar unor politicieni sau șefi de instituții. Concret, ATOP Constanța este o instituție inutilă, după cum reiese din informațiile primite de Dobrogea Live de la Consiliul Județean Constanța.

Citește și: DIICOT: Hotelul Nordis Mamaia, dat în folosință ilegal. „Concluzie care se desprinde fără dubiu”

ATOP Constanța are următoarea componență, (comandanții structurilor MAI fiind obligați prin lege să fie membri) votată prin Hotărârea de Consiliu Județean nr.5 din 30.01.2025:

  • BUCOVALĂ ENACHE — consilier județean – PNL
  • CONSTANTINESCU DANA MARIANA — consiler județean – PNL
  • MORAR ANDRA — DIANA — consilier județean – AUR
  • IVAȘCU GELA — MARINELA — consilier județean – PSD
  • LAZĂR GILDA — VALENTINA — consiler județean – USR
  • MIREA CRISTIAN — consiler județean — USR
  • DONȚU GHEORGHE — reprezentant al comunității
  • CÎRJALIU BOGDAN CĂTĂLIN – reprezentant al comunității
  • STAȘI MARIETA ELISABETA – reprezentant al comunității
  • ȘENOL ALI — subprefect
  • Chestor de Poliție DUMITRU BÎLTAG — Insp. Șef IPJ Constanța
  • Cms. Șef CODRIN POPIU — Președinte CNP Consiliul Teritorial Constanța
  • Cms. Șef LEONTIN RĂDULESCU — d. Insp. Șef IPJ Constanța
  • Col. Dr. Ing. MIHAIL CRISTIAN AMARANDEI — Insp. Șef ISU DOBROGEA
  • Cms. Șef ALIN PÎRVU — Șef serviciu Poliția de Frontieră
  • IONUȚ DUMITRU – Director general Poliția Locală Constanța

Indemnizația de ședință a unui membru ATOP este de 4.347 lei net. Pe lângă aceste sume, Consiliul Județean Constanța asigură anual și un buget pentru alte diverse cheltuieli: materiale promoționale, deplasări, cotizații etc. În anul 2024, ATOP Constanța s-a reunit oficial în 10 ședințe, ceea ce înseamnă că cel puțin un milion de lei (dacă luăm în calcul sumele brute) s-au cheltuit din banii constănțenilor doar pentru plata membrilor.

O Autoritate inutilă

Legea 2018/2002 și HG787/2002 prevăd că ATOP are sarcina de a întocmi, la finalul unui an, un Plan strategic pentru anul următor, cuprinzând principalele obiective ce trebuie îndeplinite de unitățile de poliție şi indicatorii de performanță minimali, sesizează și propune măsuri de înlăturare a deficiențelor din activitatea de poliție; face propuneri pentru soluționarea de către organele de poliție a sesizărilor care îi sunt adresate, referitoare la încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, potrivit prezentei legi; prezintă trimestrial informări în ședințele Consiliului Județean etc.

Citește și: Rechinii imobiliari, în slujba arhitectei șefe a orașului Năvodari. A „cumpărat” o vilă cu 25.000 de euro în Mamaia Sat, pe malul lacului Siutghiol

Dobrogea Live a solicitat Consiliului Județean Constanța (instituția în cadrul căreia funcționează acest ATOP) date despre activitatea Autorității, copii ale Planurilor strategice din ultimii ani, ale informărilor prezentate în ședințele CJ și altele.

Din răspunsurile primite reiese clar că activitatea ATOP Constanța este o bătaie de joc la adresa cetățeanului și o sfidare la adresa legii.

ATOP Constanța, o bătaie de joc la adresa cetățeanului

Concret, din datele amestecate și transmise către noi vedem cum ATOP Constanța a organizat în ultimii trei ani ședințe în diferite comune, ședințe la care participau doar ei, primarul acelei comune, viceprimarul și, eventual, câțiva consilieri locali sau angajați ai primăriei. Așadar, relația directă cu cetățeanul a fost ZERO.

Mai mult, „ședințele ATOP” nu au nicio legătură cu scopul acestei Autorități: interesul comunității. De exemplu, pe 26 august 2021, ATOP s-a întrunit la Adamclisi unde au fost prezentate sintezele activităților IPJ, IJJ, ISU și Poliției de Frontieră, dar și planul operațional privind criza refugiaților din Afganistan, „un plan vital” pentru locuitorii comunei Adamclisi.

În noiembrie 2023, ATOP s-a reunit în ședință la în sala de Consiliu a Primăriei comunei Crucea. Și de data aceasta, lucrările au vizat cu totul și cu totul alte aspecte decât ceea ce putea interesa comunitatea de acolo. S-a discutat despre „aglomerările de persoane și organizarea unor evenimente publice”.

Și în orașul Ovidiu s-a reunit ATOP pentru a prezenta Planul strategic pe anul 2022, un document pe care, bănuim, populați locală îl aștepta cu sufletul la gură. Mai ales că, după acest moment, a urmat prezentarea modelului de flayere în limba engleză și ucraineană.

De fapt, întreaga activitate ATOP Constanța, atât cât am reușit noi să observăm din documentele primite, nu este altceva decât un copy/paste al activității IPJ Constanța, în special. Planul de acțiune (operativ) al Poliției este asumat și de ATOP deoarece este mai simplu să nu faci nimic, 4.347 de lei/ședință fiind, probabil, o sumă pentru care nu merită să respecți cetățeanul sau legea.

Am consultat și unicul Plan strategic întocmit de ATOP Constanța, primit de redacția noastră. Este realizat pentru anul 2023, iar autorii au reușit performanța de a scrie mai multe pagini fără a spune absolut nimic concret. Indicatorii de performanță minimali pentru serviciul polițienesc dovedesc faptul că Planul este redactat fără nicio documentare, fără a avea la bază cifre și realități ale județului.

Astfel, expresii precum „reducerea numărului infracțiunilor față de media ultimilor 5 ani” sunt doar vorbe în vânt general valabile, neavând la bază datele statistice ale ultimilor cinci ani privind infracționalitatea la nivelul Județului Constanța, date care nu apar nicăieri prezentate în Planul strategic pe anul 2023.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

8 COMENTARII

  1. Ceeeeeee????
    NU SE POATE!!!!
    Cum se poate face așa ceva????
    Nu vă mai bateți joc de cei onești .
    Nu merităm atâta batjocură!

  2. Cina la pus pe Cârjaliul Bogdan Cătălin reprezentant al comunității???Care comunitate o reprezintă el?

  3. Cunosc problema. Am lucrat tangențial în domeniu. Este o instituție inutilă și incomodă pentru cei care într-adevăr muncesc. Sigur trebuie desființată.
    P. S . Nu știam ca încă mai există!

  4. Bani pentru băieții deștepți! Așa se cred ei,dar totul este girat de șefii județeni,președintele consiliului județean și prefect,plata sau decontarea unor servicii mai bine zis.

  5. Ma vitejilor! Unde erati voi pana acum cand se discuta in Constanta despre atatea nereguli? Lipsa implicarii a condus la toate astea! Asa ca ba erati de partea PSD si acum sunteti doar ofticati, ba ciocul mic!

Comentariile sunt închise.