„Dobrogea Live” a prezentat pe larg raportul Corpului de control al prim-ministrului care a efectuat o acțiune de control la Autoritatea Navală Română („ANR”). Rezultatele controlului au fost publicate pe 22 decembrie 2023. Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor nu face nimic, iar conducerea ANR instituie comisii de control.
Citește și: Nereguli grave la Autoritatea Navală Română. Ce a descoperit Corpul de control al premierului
Privații fac ilegal bani cu „binecuvântarea” ANR
Una dintre problemele sesizare de Corpul de control a fost cea a eliberării certificatelor „Gas free” de către Căpitănia Zonală Constanța. Inspecţia de „gas free“ la navele maritime şi fluviale presupune verificarea concentraţiilor de substanţe toxice în compartimentele şi spaţiile închise. Inspectorii se deplasează la bordul vapoarelor, realizează măsurători şi evaluează condiţiile de siguranţă în vederea eliberării certificatului necesar pentru intrarea în şantier. Pentru reparaţia propriu-zisă, trebuie eliberat încă un certificat – „hot work“ (lucrul cu focul-sudura).
„Autorizațiile eliberate de Căpitănia Zonală Constanța în temeiul prevederilor OMT nr. 813/2008 și ale Deciziei nr. 39/27.01.2017 prin care beneficiarii acestora au fost autorizați să desfășoare activități de testări și analize tehnice (conform Cod CAEN 7120) și nu doar inspecțiile în vederea eliberării certificatelor de „Gas free” în terminalele din porturile românești, au fost emise cu încălcarea prevederilor OG nr. 22/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, spune Corpul de control.
Citește și: EXCLUSIV De ce a fost condamnat Alexandru Mezei, fostul șef al ANR. A intrat din întâmplare în atenția DNA
Corpul de control mai arată că două societăți au eliberat, fără a avea dreptul, un număr de 1.779 de certificate de „Gas free” pentru nave tanc goale care au tranzitat canalele navigabile, încasând contravaloarea tarifelor stabilite pentru aceste operațiuni. În ipoteza în care aceste activități ar fi fost efectuate de reprezentanții ANR, în sarcina cărora exista această atribuție, suma minimă încasată la bugetul ANR ar fi fost în valoare de 355.800 euro, iar valoarea medie ar fi fost de aproximativ 871.710 euro (1779 certificate x 490 euro).
NOTĂ: Chiar în timp ce Corpul de control scria aceste concluzii, operatorii privați își continuau liniștiți activitatea ilegală emițând certificate „Gas free” pe canalele navigabile, în detrimentul statului român. Oare, conducerea ANR chiar nu știa acest lucru?
Dumitrache se face că nu știe situația?
Raportul Corpului de control al premierului a fost transmis ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru a dispune măsuri. Dobrogea Live a solicitat Ministerului Transporturilor să comunice public ce măsuri s-au dispus în cazul ANR dar, deși au trecut mai bine de 40 de zile de la solicitarea noastră, MT refuză să răspundă.
În schimb, surse „Dobrogea Live” susțin că directorul general ANR, Cosmin-Laurențiu Dumitrache, a emis pe 25 ianuarie o Decizie prin care instituie o comisie de cercetare administrativă a neregulilor constate de Corpul de control al premierului. Comisia este alcătuită, normal, din subordonați ai directorului general, astfel încât oamenii din ANR nu au mari așteptări că vor fi „identificate iregularități”. Cu alte cuvinte, comisia aceasta trebuie să „identifice” ilegalități, iar ceea ce a descoperit Corpul de control este doar apă de ploaie.
Practic, Ministerul Transporturilor și ANR îngroapă toate cele sesizare de Corpul de control prin înființarea acestei comisii. Deși directorul general știe despre problema certificatelor „gas free” de mai mulți ani, mai ales că ilegalitățile au fost sesizate de Curtea de Conturi și au apărut chiar în mass media încă din 2019 (în decembrie 2019 Dumitrache este numit director general, inainte fusese inspector de specialitate în ANR), nu a luat nicio măsură până acum.
Comisia înființată de el are și menirea de a identifica „eventuale persoane” responsabile de „eventuale” ilegalități. Ce se întâmplă, oare, dacă însuși directorul general este o astfel de „eventuală persoană” responsabilă? Ce va face comisia alcătuită din subordonații lui în acest caz?
Dumitrache dupa chipul si asemanarea lui Grindeanu. „Hotul” neprins director ambasador IMO. Asa se intampla in tara noastra de 34 de ani, lacheii, pupincuristi, analfabetii, barmanite si altii, altele de aceeasi teapa numiti in fruntea institutilor statului fara a avea o minima experienta sau pregatire profesionala, ci sa fie beizadea sau pcr-ist(pile, cunostinte, relatii) ca si inainte de lovitura de stat din 12.’89.
Lasa ca vine Timofei Gheorghe sii linisteste, mai face un pic curat in ograda ANR, prea multi pilosi si prea putini pusi pe treaba. Pe Comandantul Timofei il recomanda doar munca nu pilele!