31.4 C
Constanța
joi, iulie 29, 2021
AcasăActualitateAgricultorii din Dobrogea solicită suplimentarea fondurilor pentru dezvoltarea sistemelor de irigații

Agricultorii din Dobrogea solicită suplimentarea fondurilor pentru dezvoltarea sistemelor de irigații

Dobrogea a fost, în ultimii ani, grav afectată de seceta pedologică, de aceea agricultori își doresc să acceseze fonduri pentru a realiza sisteme de irigații.

Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) arată că zona Dobrogea s-a confruntat în ultimii ani cu fenomenul de secetă pedologică, totul culminând cu situația excepțională generată în anul 2020, aspect confirmat de datele publice transmise de Ministerul Agriculturii, conform cărora, din suprafață totală calamitată de 1,2 – 1,4 milioane de hectare la nivelul țării, 416.000 ha au fost doar în județul Constanța.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a alocat în ultima sesiune din anul 2020 43.700.259 de euro prin Submasura 4.3.I – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice – Componența infrastructură de irigații.

„Luând la cunoștință de nemulțumirea fermierilor referitoare la faptul că în ultima sesiune din anul 2020, alocarea pentru această măsură a fost doar de 43.700.259 euro, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea solicită suplimentarea fondurilor alocate acestei sesiuni, pentru a putea fi finanțate toate proiectele eligibile, implicit și a celor din zona Dobrogea”, se arată într-un comunicat de presă.

O astfel de decizie, spun agricultorii, ar confirma că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține și consideră de importanță națională reabilitarea sistemului de irigații, sprijinind și zonele cu grad mare de ariditate, așa cum este Dobrogea.

Cele mai populare

Recent Comments