15 C
Constanța
joi, martie 4, 2021
Acasă Marea Neagră ABADL va instala recife artificiale în dreptul mai multor stațiuni de pe...

ABADL va instala recife artificiale în dreptul mai multor stațiuni de pe litoral

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) urmează să instaleze în zona submersă a litorulului Mării Negre recife artificiale, biostructuri și zone de repopulare a florei și faunei specifice.

Potrivit instituției, lucrările de refacere a biodiversității marine și de îmbunătățire a condițiilor de mediu vor viza sectoarele complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată din Eforie Nord-Eforie Sud, 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora și Costinești.

În cadrul proiectului, vor fi construite amenajări speciale de mediu care vor contribui la dezvoltarea unor specii marine, cum ar fi Cystoseira barbata (specie de vegeteție marină), Donacilla cornea (specie de scoică), Donax trunculus (specie de scoică), Pholas dactylus (specie de scoică) și Zostera Noltii (specie de vegetație marină).

Proiect de peste 800 milioane euro

Lucrările de refacere a biodiversității marine sunt parte a proiectul „Reducerea eroziunii costiere, Faza II (2014-2020), program în valoare de peste 800 milioane de euro.

„Lucrările de reabilitare vor asigura protecția terenurilor adiacente țărmului, dar vor avea o importanță majoră și în conservarea ecosistemului din zonă. Aceste lucrări vor avea  un impact pozitiv major asupra dezvoltării activităților socio-economice, iar populația va fi protejată pentru o perioadă de cel puțin 50 de ani. În același timp, dezvoltarea unor noi suprafețe de plajă și reducerea eroziunii costiere vor aduce beneficii economice importante pentru localitățile din zona litoralului românesc, dar și pentru turismul românesc în ansamblu”, a declarat Ervin Molnar, director general Apele Române. 

Stăvilarele Edighiol și Periboina, primele lucrări din program

Masivul proiect, care vizează aproape tot litoralul românesc, va începe cu reabilitarea stăvilarelor de la Edighiol și Periboina, care reprezintă una dintre cele mai afectate zone de procesul de eroziune marină.

Rolul acestor stăvilare este de a facilita descărcarea în Marea Neagră a apelor din sistemul lacustru Razim–Sinoe și de a asigura conservarea ecosistemului și protecția obiectivelor din zonă.

Pe lângă lucrările de extindere a plajelor (înnisipare), se vor construi structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor în zona plajelor, precum și lucrări de consolidare a falezelor.

Citește și: Suprafața României crește cu 225 de hectare. Hărțile plajelor care se vor extinde în umătorii ani

Sursa foto: Green Biz

Cele mai populare

Dotările pompierilor constănțeni, acum 95 de ani

Anul acesta se împlinesc 95 de ani de la înfiinţarea primei subunități de pompieri militari în Dobrogea. Până la acel moment serviciile de urgență...

Cristina Rizea, de la tribuna Parlamentului: PSD a condus Constanța 20 de ani. Ni se spunea „Republica Mazăre”

Deputatul USR PLUS, Cristina Rizea, a susținut de la tribuna Parlamentului o declarație politică referitoare la amendamentele depuse la Legea bugetului de către Partidul...

Ornamentele distruse ale Acvariului, realizate de Gheorghe Firică, vor fi restaurate de studenții de la Arte Plastice

O parte dintre ornamentele cu pești de pe fațada clădirii Acvariului din Constanța, realizate de pictorul Gheorghe Firică, vor fi restaurate după ce acestea...

Cristina Rizea, deputat USR PLUS: În sfârșit România are un buget în care prioritare sunt investițiile, nu pomenile electorale

Marți seară, în Parlamentul României a fost votată Legea bugetului pe anul 2021, după două zile pline de dezbateri în plen. „Pentru prima oară...

Recent Comments