Cea de-a 34-a ediție a Galei Premiilor UNITER (2026) se va desfășura în sala de evenimente a Cazionului din Constanța, clădire-simbol ce a fost recent redată circuitului public. Anunțul a fost făcut chiar de Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, luni seara (26 mai) la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova la finalul celei de-a 33-a ediții a Galei. Pentru Constanța, găzduirea Galei Premiilor UNITER ar fi o premieră.
„La anul, vă invităm la Cazino, într-un alt format, la Constanța”, a spus Dragoș Buhagiar.
UNITER (Uniunea Teatrală din România) a fost înfiinţată în anul 1990 (februarie) şi are o activitate neîntreruptă de 35 de ani. Timp de 31 de ani a fost condusă de Ion Caramitru. UNITER este un organism cu relaţii de parteneriat cu sistemul teatral instituţionalizat, de stat și privat, ce reprezintă oamenii de teatru din întreaga ţară şi coagulează şi dinamizează mişcarea de susţinere a artei teatrale. UNITER este angajată în susţinerea şi dezvoltarea teatrului românesc, în valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, prin programele şi proiectele de interes național și internațional pe care le derulează anual, se arată pe site-ul instituției.
Anul acesta, ŞTEFAN MIHAI, actor al teatrului de Stat Constanța, a câștigat premiul „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul Feste din spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban, scenografia Carmencita Brojboiu.

În total, Teatrul de Stat Constanța a avut nu mai puțin de șase nominalizări la ediția din 2025:
- Cel mai bun actor în rol secundar: Ştefan Mihai pentru rolul Feste din spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban, scenografia Carmencita Brojboiu, Teatrul de Stat Constanţa.
- Cea mai bună actriță în rol secundar: Mirela Pană pentru rolurile Nawal şi Jihane din spectacolul „Incendii” de Wajdi Mouawad, regia Alexandru Mâzgăreanu, decorul Andreea Săndulescu, costumele Alexandra Boerescu, Teatrul de Stat Constanţa.
- Cea mai bună actriță în rol principal: Mihaela Velicu pentru rolul Martirio din spectacolul „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, regia Diana Mititelu, scenografia Alexandra Budianu, Teatrul de Stat Constanţa.
- Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”): Diana Mititelu pentru regia spectacolului „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, scenografia Alexandra Budianu, Teatrul de Stat Constanţa.
- Cel mai bun spectacol: „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, regia Diana Mititelu, scenografia Alexandra Budianu, Teatrul de Stat Constanţa.
- Cel mai bun lighting design: Cristian Niculescu pentru lighting designul spectacolului „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, regia Diana Mititelu, scenografia Alexandra Budianu, Teatrul de Stat Constanţa.