Ultimele ȘtiriUn preot din Tulcea și un fost director AFIR, condamnați pentru fraudă...

Un preot din Tulcea și un fost director AFIR, condamnați pentru fraudă cu fonduri UE

Sentința în cazul celor doi inculpați este definitivă. Judecătorii au dispus condamnări cu suspendare atât în cazul preotului, cât și în cel al directorului AFIR.

Părintele Nicolae-Alexandru Gheorghe și directorul AFIR Dragoș Ioan Popescu au primit zilele acestea sentința definitivă în dosarul în care DNA Constanța îi acuza de infracțiuni asimilate faptelor de corupție.

Concret, părintele Nicolae, de la parohia Parcheș, județul Tulcea, i-a dat o mână de ajutor directorului AFIR pentru a frauda peste 100.000 de lei, bani europeni. Pentru faptele lor, preotul a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare, iar directorul a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare. Decizia judecătorilor Curții de Apel Constanța este definitivă. În prima instanță, Dragoș Popescu a fost achitat.

Din rechizitoriul procurorilor DNA rezultă că „în perioada aprilie-mai 2014, inculpatul Popescu Dragoș-Ioan, în calitate de director al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Tulcea (actualmente AFIR), cu rea credință, a coordonat întocmirea, depunerea și declararea ca eligibil, a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (în cadrul MĂSURII 112), privind dezvoltarea unei ferme vegetale.

Beneficiarul cererii de finanțare a fost o persoană interpusă, care în realitate nu îndeplinea condițiile de eligibilitate impuse pentru obținerea unor astfel de fonduri.

În acest context, inculpatul Popescu Dragoș-Ioan, prin intermediul aceleiași persoane interpuse, a folosit mai multe documente și declarații false, parte din ele referindu-se la îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate a proiectului printre care și aceea ca persoana respectivă să fie membru al unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării ei pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.
O parte din aceste documente au fost furnizate de inculpatul Gheorghe Nicolae-Alexandru.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în sumă de 107.304 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiile Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.”

Părintele Nicolae este obligat de instanță să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probațiune Tulcea. „Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Gheorghe Nicolae – Alexandru va presta o muncă neremunerată în folosul comunității constând în activități gospodărești și de întreținere a spațiilor și clădirilor la Primăria comunei Somova sau la școlile din comunei Somova pentru o perioadă de 60 de zile.”

Cei doi inculpațiau fost condamnați și la plata sumei de 107.304 lei, la care se adaugă dobânzile aferente.

FOTO: părintele Nicolae Gheorghe și directorul Dragoș Popescu

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.