JustițieUn inculpat din dosarul „ferma Nazarcea”, în care Teodosie a fost achitat,...

Un inculpat din dosarul „ferma Nazarcea”, în care Teodosie a fost achitat, solicită daune de 500.000 de lei de la statul român

Unul dintre inculpații dosarului „ferma Nazarcea”, în care IPS Teodosie a fost acuzat de fapte de corupție, solicită daune morale de 500.000 de lei după ce a fost achitat de instanțele de judecată.

Stere Beca, alături de Teodosie Petrescu, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, au fost trimiși în judecată de DNA, în 2017, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul s-a finalizat în 2020 prin achitarea tuturor inculpaților.

Stere Beca nu s-a mulțumit doar cu atât, ci a dat în judecată statul român, prin Ministerul de Finanțe, cerând daune morale de 500.000 de lei. Atât Tribunalul Constanța, cât și Curtea de Apel Constanța i-au respins cererea, iar recursul formulat de Stere Beca va fi judecat de ÎCCJ.

„Drepturi încălcate de DNA”

În cererea de chemare în judecată, Stere Beca susține că DNA Constanța a încălcat art.6 pct.2 din Convenția Europeana a Drepturilor Omului şi a Libertăților Fundamentale, prin trimiterea în judecată a cauzei fără a exista probe ce sa răstoarne prezumția de nevinovăție.

Stere Beca spune că apreciază că acel comunicat al DNA a fost un abuz nepermis deoarece el redă date exclusive din urmărirea penală.

Reclamantul a susţinut că, procurorul care prin lege trebuie să ne apere inclusiv de abuzul de drept, prin comunicarea datelor de urmărire penala în spațiul public, i-a încălcat un drept fundamental reglementat de normele interne si internaționale, prezumția de nevinovăție.

De asemenea, Beca Stere a mai susținu că i s-a adus un imens prejudiciu de imagine dar si material. Prin publicarea informațiilor a fost perceput ca o persoană care a încercat să îşi însuşeacă pe nedrept fonduri europene, deși întreaga mea activitate era în folosul arhiepiscopiei. Fiind singura persoana civilă de la arhiepiscopie, a fost perceput de cei cunoscuți ca a făcut plângere penală împotriva IPS Arhiepiscopul Tomisului.

Ce spune Curtea de Apel

Curtea de Apel Constanța a respins, în februarie 2023, apelul formulat de Stere Beca împotriva sentinței date de Tribunalul Constanța care i-a respins solicitarea.

Nu se poate contesta în prezentul litigiu existența unei suferințe morale inerente procesului penal a apelantului reclamant, a cărei imagine și demnitate umană și profesională a fost atinsă în mod negativ în momentul în care a dobândit calitatea de inculpat într-un proces penal finalizat prin achitarea acesteia, spun judecătorii.

Culpa organului judiciar, care ar fi acționat nelegal, trebuia dovedită, urmând o procedură distinctă reglementată de lege, prioritar disciplinară împotriva celui a cărui faptă se invocă, care în cazul în care ar fi confirmată în condițiile legii speciale, ar fi putut să atragă o răspundere a Statului ca un garant al înfăptuirii actului de justiție cu respectarea drepturilor tuturor părților implicate în procesul penale. Or un asemenea demers judiciar care ar fi fost premisa prezentei acțiuni nu s-a dovedit, mai spun judecătorii.

În cauză, nu s-au constatat încălcări ale drepturilor și garanțiilor procesuale pe parcursul procesului penal, de natură a da drept la reparație pentru prejudiciul adus imaginii reclamantului. Astfel, nu s-a dovedit că organele penale au încălcat prezumția de nevinovăție prin divulgarea în presă a unor informații, dincolo de limitele declarațiilor făcute în interes public, concluzionează magistrații Curții de Apel Constanța.

Pe 11 aprilie 2023, Stere Beca a formulat recurs la această sentință, urmând ca ÎCCJ să dea un verdic definitiv.

Ce spune Beca Stere despre Teodosie: „E satana!”

În perioada anchetei penale, Beca Stere, fost colaborator al Arhiepiscopiei Tomisului (perioada 2010) a dat mai multe declarații de presă referitoare la dosar și la arhiepiscopul Teodosie. Amintim câteva dintre ele, așa cum au fost prezentate de presa vremii:

„E un cuib de cuci, acolo, la Arhiepiscopie, unde se mânâncă banii statului de pomană.”

„Să-l trăznească Dumnezeu cel de sus!” (pe IPS Teodosie n.red.)

”Nu-i e frică (de Dumnezeu – n.r.). E satana, e mai rău ca toți răii din județul Constanța”

Urmărește-ne pe:

Doneaza