19.4 C
Constanța
marți, iulie 27, 2021
AcasăPoliticăTaxa de pod plătită de dobrogeni, temă populistă pentru parlamentari

Taxa de pod plătită de dobrogeni, temă populistă pentru parlamentari

Tema taxei de pod plătită de locuitorii județelor Constanța și Tulcea, care ar fi discriminați, revine în dezbaterea oamenilor politici. Nu este o temă nouă, dar este o temă care rămâne de fiecare dată doar în teorie, taxa existând în continuare indiferent de cine guvernează țara.

Lucian Lungoci, deputat PSD de Constanța, spune că a încercat „în comisia pentru Transporturi și  Infrastructură din Camera Deputaților, să repar o nedreptate făcută, de prea mult timp și prea nedrept, dobrogenilor. Cei care sunt nevoiți să plătească pentru a se întoarce acasă”.

Nedreptatea constă în plata taxei de pod (Fetești și Cernavodă pe A2 și  Giurgeni-Vadu Oii pe DN2A).

„Am pledat pentru eliminarea acestei taxe, în condițiile în care atât dobrogenii cât și milioanele de turiștii veniți vara, în concediu, pe litoralul Mării Negre scot bani din buzunar pentru rovinietă. S-au opus vehement reprezentanții Ministerului Transporturilor, dar și cei ai partidelor aflate la guvernare: PNL și USR-PLUS”, spune Lungoci.

Deputatul PSD arată că motivul invocat de Guvern este că are nevoie de banii proveniți din această taxă, deși nu se știe ce destinație au.

„Și pentru ca aberațiile să fie complete, dacă un locuitor al județului Constanța pleacă în străinătate prin cele 5 puncte vamale la granița cu Bulgaria- Vama Veche, Negru Vodă, Dobromir, Lipnița, Silistra- nu îl costă vreun leuț. Dacă, același locuitor al Constanței vrea să meargă în țara sa, trecând Dunărea, plătește”, conchide Lucian Lungoci.   

Plătim taxa ca să menținem bugetul CNAIR

În schimb Marian Crușoveanu, deputat PNL de Constanța, spune că s-a votat amânarea acestui proiect pentru a se verifica impactul bugetar asupra CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), „astfel încât o decizie rapidă și populistă ar putea afecta planul de investiții al acestei companii. Din informații existente, taxele de pod colectate reprezintă aproximativ 11% din bugetul companiei.”

Deși Lucian Lungoci acuza PNL că s-a opus acestui proiect, Marian Crușoveanu îl contrazice și arată că susține eliminarea taxelor de pod pentru toți românii deoarece sunt discriminatorii.

Crușoveanu ține să-i amintească PSD-istului Lungoci că, în urmă cu 3 ani, un proiect similar de eliminare a acestei taxe a fost lansat de către președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, susținut de 66 de deputați și senatori, iar la momentul respectiv, Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă a dat un aviz negativ pe această lege.

„Dezinformările și populismul colegilor de la PSD nu își au rostul, mai ales că, atât timp cât au fost la guvernare, au ignorat această lege lansată de PNL Constanța. Totodată, înainte de a primi critici din partea colegilor din PSD, le-aș sugera să îi întrebe pe miniștrii lor, Răzvan Cuc și Felix Stroe, ce au făcut cu banii încasați din taxe de pe urma acestor poduri”, mai spune Crușoveanu.

sursa foto: FB/CNAIR

Cele mai populare

Recent Comments