17.1 C
Constanța
miercuri, mai 12, 2021
Acasă Cultură Arheologii avertizează: Calea de acces în Cetatea Antică Tomis, în pericol

Arheologii avertizează: Calea de acces în Cetatea Antică Tomis, în pericol

Arheologii constănțeni trag un semnal de alarmă și spun că vestigiile de lângă turnul de N-E al Porţii Mari a Cetății Tomis, situat pe str. Mircea cel Bătrân 47A, au început să se deterioreze, iar pavajul căii de acces în orașul antic se surpă.

“Pe măsură ce malul de pământ pe care se află dalele pavajului drumului antic se surpă din cauza intemperiilor, dalele cad în secțiunile săpăturii arheologice. Avem un monument deosebit, cea mai mare poartă a unor fortificații urbane din Dobrogea și nu fructificăm acest lucru”, au declarat pentru “Dobrogea Live” arheologii constănțeni.

În fapt, întreaga descoperire, care datează din antichitatea târzie, sec. II-III d.Hr., se află într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei măsurilor de conservare.

De altfel, arheologii sugerează autorităților măsuri tehnice menite să salveze vestigiile.

“Soluția cea mai bună este exproprierea cu despăgubire și amenajarea unui mic parc arheologic. Poarta Mare per ansamblu trebuie cercetată sistematic, degajat de resturile de construcții moderne din perimetrul ei și restaurată. În dreptul turnului de N-E, solul ar trebui refăcut, cu o coborâre lină de la pergola de lângă Bl. MK 2 către limita superioară a fundației turnului. De-a lungul malului dinspre proprietatea de pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4, poate fi amenajat un rambleu care să susțină ruinele drumului de acces în Tomis, pavat cu dale mari de calcar, dezvelit cu ocazia săpăturilor arheologice din 2015 – 2016”, au precizat arheologii.

Spațiul cu o încărcătură istorică deosebită aparține unui proprietar privat, care în urmă cu doi ani a încercat să obțină autorizație în vederea construirii unui bloc de șase etaje, însă consilierii locali au blocat proiectul.

Mai mult decât atât, primarul Decebal Făgădău a propus la acea vreme identificarea tuturor siturilor de pe teritoriul Constanței și alocarea de fonduri pentru preluarea și punerea în valoare a acestora.

Săpătura arheologică figurează pe lista monumentelor istorice ca parte componentă a Zidului de incintă al cetății Tomis (indicativul CT-I-m-A-02553.08).

sursă foto color: constantiana.ro / sursă foto alb-negru: Octavian Mitroi

Pe același subiect: Cum se construiește peste vestigiile din Constanța și care e soluția pentru oprirea fenomenului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

USR PLUS Constanța: Vergil Chițac pune un politruc mai presus de parteneriatul cu noi

USR PLUS Constanța consideră că primarul municipiului, Vergil Chițac, pune mai presus de parteneriatul PNL-USR PLUS (care asigură majoritatea în Consiliul Local) sprijinul pentru...

Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”

Delta Dunării este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, să evităm urbanizarea...

De ce s-a predat Sorin Strutinsky în Italia. Șmecheria la care recurg infractorii români

Sorin Strutinsky, mâna dreaptă a celebrului cuplu de infractori Radu Mazăre & Nicușor Constantinescu, s-a predat în luna martie autorităților din Italia. El era...

Joi, localitatea Corbu va rămâne fără apă. Vor fi afectate și localitățile Năvodari și Lumina

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, joi - 13 mai 2021, în intervalul orar 09.00 – 18.00, în vederea executării lucrărilor de înlocuire...

Recent Comments