CulturăArheologii avertizează: Calea de acces în Cetatea Antică Tomis, în pericol

Arheologii avertizează: Calea de acces în Cetatea Antică Tomis, în pericol

Arheologii constănțeni trag un semnal de alarmă și spun că vestigiile de lângă turnul de N-E al Porţii Mari a Cetății Tomis, situat pe str. Mircea cel Bătrân 47A, au început să se deterioreze, iar pavajul căii de acces în orașul antic se surpă.

“Pe măsură ce malul de pământ pe care se află dalele pavajului drumului antic se surpă din cauza intemperiilor, dalele cad în secțiunile săpăturii arheologice. Avem un monument deosebit, cea mai mare poartă a unor fortificații urbane din Dobrogea și nu fructificăm acest lucru”, au declarat pentru “Dobrogea Live” arheologii constănțeni.

În fapt, întreaga descoperire, care datează din antichitatea târzie, sec. II-III d.Hr., se află într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei măsurilor de conservare.

De altfel, arheologii sugerează autorităților măsuri tehnice menite să salveze vestigiile.

“Soluția cea mai bună este exproprierea cu despăgubire și amenajarea unui mic parc arheologic. Poarta Mare per ansamblu trebuie cercetată sistematic, degajat de resturile de construcții moderne din perimetrul ei și restaurată. În dreptul turnului de N-E, solul ar trebui refăcut, cu o coborâre lină de la pergola de lângă Bl. MK 2 către limita superioară a fundației turnului. De-a lungul malului dinspre proprietatea de pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4, poate fi amenajat un rambleu care să susțină ruinele drumului de acces în Tomis, pavat cu dale mari de calcar, dezvelit cu ocazia săpăturilor arheologice din 2015 – 2016”, au precizat arheologii.

Spațiul cu o încărcătură istorică deosebită aparține unui proprietar privat, care în urmă cu doi ani a încercat să obțină autorizație în vederea construirii unui bloc de șase etaje, însă consilierii locali au blocat proiectul.

Mai mult decât atât, primarul Decebal Făgădău a propus la acea vreme identificarea tuturor siturilor de pe teritoriul Constanței și alocarea de fonduri pentru preluarea și punerea în valoare a acestora.

Săpătura arheologică figurează pe lista monumentelor istorice ca parte componentă a Zidului de incintă al cetății Tomis (indicativul CT-I-m-A-02553.08).

sursă foto color: constantiana.ro / sursă foto alb-negru: Octavian Mitroi

Pe același subiect: Cum se construiește peste vestigiile din Constanța și care e soluția pentru oprirea fenomenului

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: