Ultimele ȘtiriSOR: Împușcarea cormoranilor, o măsură inutilă și nefundamentată

SOR: Împușcarea cormoranilor, o măsură inutilă și nefundamentată

Legea care prevede ridicarea restricțiilor de vânătoare pentru cormorani nu are la bază un studiu de specialitate și nu o sa dea rezultatele scontate, întrucât acestă specie de pasare este migratoare, a declarat pentru Dobrogea Live doctorul în biologie Emanuel Baltag, cercetător la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al Societății Ornitologice Române (SOR).

Președintele Klaus Iohannis a promlgat vineri un act normativ care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, potrivit căruia, începând din acestă toamnă, va fi permisă împușcarea cormoranilor mari, specie protejată până în prezent.

Promotorul actului legislativ, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, susține că pasărea este principalul vinovat pentru producția slabă a sectorului piscicol, însă specialiștii îl contrazic.

„Legea care permite vânătoarea cormoranilor nu este fundamentată științific. Nu are la bază niciun studiu de specialitate. Mai mult, măsura nu o să aibă efectul scontat pentru simplu fapt că acestă specie este migratoare, ea nu cuibărește în zonele piscicole. Mai mult de atât, un studiu de specialitate arată că acestă specie se hrănește preponderent cu guvizi de mare, pește fără valoare comercială. Aceasta este o dovadă că nu cormoranul se face vinovat de producția slabă a centrelor piscicole”, a explicat reprezentantul SOR.

Argumentele incoerente ale lui Daea

Modificarea legislativă, inițiată de PSD și susținută de PNL, a fost intens promovată de Petre Daea, care a susținut măsura chiar în Parlamentul European, când a prezentat argumente care au bulversat toți înalții demnitari.

„Sunt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată, dar sunt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vella (comisarul european Karmenu Vella n.r.) că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți”, a susținut Daea în Parlamentul European la începutul anului trecut.

În România, Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo lat.), se regăsește cu preponderență în zonele umede din Dobrogea, iar SOR estimează o populație de până la 20.000 de perechi, în vreme ce în nota de fundamentare a modificării legislative sunt indicate 100.000 de exemplare, însă nu se specifică niciun studiu.

Potrivit modificării legislative, vânătoarea cormoranilor va fi permisă în perioada 1 septembrie – 28 februarie a fiecărui an.

Urmărește-ne pe:

Doneaza