Secretar de stat la Ministerul Energiei: „Acesta este cel mai negru scenariu, dar trebuie să fim pregătiți”

George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre dependența României de gazele de import, despre situația energetică a țării, dar și despre scenariile luate în calcul la nivel de minister în cazul unei crize.

Niculescu susține că România este una dintre țările cu un mix energetic foarte bun și cu un grad mic de dependență de importuri. „Pentru a acoperi diferența, depunem eforturi în vederea diversificării rutelor și surselor de energie. De asemenea, facem investiţii pentru noi capacități de producție de energie și să creștem producţia de gaze.”

Odată cu intrarea în Sistemul Naţional de Transport a gazelor naturale exploatate din zăcământul din Marea Neagră, circa trei milioane de metri cubi pe zi, importurile vor scădea.

„La nivelul Ministerului Energiei se iau în calcul toate scenariile, inclusiv reducerea consumului gazelor naturale pentru operatorii economici. Acesta fiind cel mai negru scenariu, dar trebuie să fim pregătiți, la fel cum se face și în restul țărilor din Uniunea Europeană. Vreau să dau asigurări că nu vor fi afectați consumatorii casnici”, spune Niculescu.

Secretarul de stat consideră acest scenariu puțin probabil dacă se iau în calcul stadiul de umplere al depozitelor de gaze naturale, care anul acesta, faţă de anul trecut, sunt la un plus de aproximativ 250 de milioane de metri cubi.

„În ceea ce privește consumul crescut de energie electrică, în acest moment nu sunt probleme cu aprovizionarea pentru niciun fel de consumator. Este energie în piaţă, importăm energie atunci când este nevoie, iar această acţiune are şi un raţionament comercial”, spune secretarul de stat.

Ministerul Energiei va evalua în perioada august/septembrie stadiul implementării măsurilor de plafonare a prețurilor la energie, în urma căreia schema va fi ajustată, va fi prelungită sau vor fi adoptate alte măsuri.

„Provocările, situațiile dificile, crizele, au nevoie de soluții, de decizii corecte, dar mai ales de răspunsuri, indiferent de domeniul despre care vorbim”, conchide George-Sergiu Niculescu.

sursa foto: FB/George-Sergiu Niculescu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza