2.4 C
Constanța
joi, decembrie 1, 2022
AcasăMarea NeagrăSEA STATUS, aplicația care ar putea salva vieți pe litoral

SEA STATUS, aplicația care ar putea salva vieți pe litoral

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România deține o aplicație disponibilă pentru telefoane mobile, cu ajutorul căreia turiștii sunt alertați în timp real de eventualele stări de pericol pe care le prezintă marea la acel moment.

De asemenea, platforma SEA STATUS, care este actualizată în permanență, oferă informații precum, locația posturilor de salvamar, viteza și direcția vântului, temperatura apei, înalțimea valurilor și starea mării, platforma fiind corelată cu datele Administrației Naționale de Meteorologie.

Aplicația, implementată în urmă cu un an, și-a dovedit din plin eficiența, după cum a declarat pentru Dobrogea Live şeful Serviciului Salvamar din Mamaia și Constanța, Gabriel Culea.

„Mulți nu cunosc semnificația steagurilor”

„Aplicația ajută turiștii să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când intră în mare. Aplicația poate fi privită ca pe un ghid, sunt mulți care nu cunosc, de exemplu, semnificația steagurilor pe care le arborăm. Acest lucru, pe lângă multe altele, legate de siguranța celor care vin la plajă se regăsesc în acest instrument de ajutor. Practic, acestă aplicație ar putea salva vieți. Marea este frumoasă, dar dacă nu o respecți, te dovedește”, a explicat reprezentantul salvamarilor.

Dacă utilizatorul permite aplicației să fie localizat, acesta va primi informații despre steagul arborat de salvamari în acel moment în zona în care se află.

Foto: Funky Travel

Totodată, cei care instalează aplicația pot afla informații despre pregătirea procesului de salvare a unei persoane de la înec, distanța sigură de înot față de malul mării sau locația posturilor de salvamari în funcție de zona în care te afli.

Platforma salvamarilor dispune și de un buton care face legătura cu dispeceratul Serviciului de Urgență 112.

Instalarea și utilizarea aplicației, care are în prezent peste 5.000 de descărcări, sunt complet gratuite.

Ce conține aplicația SEA STATUS:

  • Semnalistica steagurilor arborate pe plajă de către salvamari
  • Poziţia bazelor de salvamari în funcţie de zona în care vă aflaţi
  • Informaţii despre temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, înalţimea valurilor şi starea mării
  • Sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec
  • Pregătirea procesului de salvare a unei persoane şi procedura de salvare
  • Echipamentul de salvare;- Sfaturi pentru turişti şi localnici
  • Sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării
  • Pregătirea de îmbăiere în mare
  • Distanţa sigură de înot faţă de malul mării
  • Echipamentul necesar pentru înot

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments