ActualitatePrimarul Vergil Chițac (PNL) aruncă în haos alegerile din Municipiul Constanța. Fraudă...

Primarul Vergil Chițac (PNL) aruncă în haos alegerile din Municipiul Constanța. Fraudă electorală sau anularea votului? UPDATE

Alegerile locale organizate la nivelul municipiului Constanța sunt pe cale de a fi fraudate sau anulate, spun PSD și ADU (Alianța Dreapta Unită). În timp ce primarul Vergil Chițac (PNL) organizează alegerile după cum vrea el, autoritățile îndreptățite să verifice corectitudinea desfășurării alegerilor o dau din colț în colț. Mai mult, Prefectul PNL al județului Constanța, girează „manevra” lui Chițac.

LIVE TEXT Constanța votează. Peste 610.000 de locuitori ai județului, așteptați la urne

UPDATE ora 21.10 Prefectura Constanța susține că buletinele de vot au fost predate în pachete sigilate în ambalajele originale de la Imprimeria Națională.

Structurile MAI au asigurat paza buletinelor de vot pe tot parcursul procesului de la primirea de la Imprimeria Națională, distribuirea către circumscripții și secții de vot și inclusiv acolo. Pachetele ambalate cuprind 200, 400 sau 800 de buletine de vot, după caz. Fracțiile de pachete acolo unde a fost cazul, au fost numărate și introduse în plicuri sigilate prin înscrisuri efectuate de personalul tehnic auxiliar.

Menționăm faptul că nici legea 115/2015, privind alegerile locale, nici Legea 33/2007 republicată, privind alegerile pentru Parlamentul European nu prevăd sigilarea sacilor, ci doar sigilarea pachetelor cu buletine de vot.

Procedura care prevede sigilarea sacilor, la care se face referire, este aplicabilă după exercitarea votului, când buletinele se introduc în saci separați pe categorii de alegeri, nu la predarea inițială a buletinelor de vot.

Mai mult decât atât, atributul sigilării materialelor electorale, inclusiv buletinele de vot, revine președinților birourilor secțiilor de votare, după primirea lor la secția de vot”, transmite Prefectura Constanța.

UPDATE ora 20.15 IPJ Constanța anunță că a dispus efectuarea de verificări de urgență, cu privire la informația conform cărei 400 de saci cu buletine de vot ce ar fi fost desigilați.

Saci cu buletine de vot

UPDATEora 19.45 Plângere penală pe numele lui Vergil Chițac

PSD Constanța anunță că a depus o plângere plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu de către primarul încă în funcție al municipiului Constanța, Vergil Chițac. Fapta vizează tentativa de fraudare a alegerilor, în municipiul Constanța.

UPDATE ora 19.20 PSD Constanța a transmis un comunicat de presă în care anunță că sacii cu buletinele de vot au fost trimiși către secții fără a fi sigilați. PSD susține că acest fapt contravine legii și confirmă ideea că primarul Vergil Chițac (PNL) pregătește o fraudă electorală.

Mai mult, pentru ca ilegalitățile comise de organizatorii acestor alegeri, respectiv prefectul PNL Silviu Coșa și primarul PNL (încă) în funcție Vergil Chițac (care sunt implicați, procedural, în procesul de preluare și distribuire a buletinelor de vot), să fie complete, sacii cu buletine de vot, în număr de 400, au fost distribuiți secțiilor de votare FĂRĂ a fi sigilați.

În contextul tentativelor anterioare de alterare a procesului electoral democratic prin neasigurarea numărului de urne necesare, observăm, cu deosebită îngrijorare, că se urmărește, în continuare (premeditat) ca votarea și stabilirea rezultatului alegerilor să aibă loc prin ”mecanisme” de natură a modifica, direct și iremediabil, atribuirea mandatelor în circumscripția electorală a Municipiului Constanța”, transmite PSD Constanța.

UPDATE În seara zilei de sâmbătă, 8 iunie, în secțiile de votare din municipiul Constanța au început să apară urne de vot confecționate din carton. Măsura a fost dispusă de Primăria Constanța după ce, inițial, au dotat secțiile de votare cu doar 3 urne, în loc de 5.

UPDATE: Primarul Vergil Chițac susține că toate secțiile de votare sunt dotate cu 5 urne și pregătite pentru procesul electoral. „În fiecare dintre cele 211 secții de votare din municipiul Constanța sunt amplasate câte cinci urne de vot, una pentru fiecare tip de buletin de vot! Mă simt nevoit să vă transmit acest mesaj pentru a înlătura orice dubiu cu privire la corectitudinea și siguranța procesului de votare în Constanța.”

Mesajul primarului municipiului Constanța vine la câteva ore după ce AEP a anunțat că l-a amendat pe edil pentru că nu respectă legea și nu a amplasat în secțiile de votare din oraș numărul de urne prevăzut de lege: cinci.

UPDATE: Primarul Vergil Chitac a fost sanctionat de către reprezentanții Autoritătii Electorale Permanente cu 2.200 lei pentru nerespectarea Hotararilor AEP (dotarea secțiilor de votare cu 3 urne, nu cu 5, așa cum prevede legea).

Cele trei urne „comasate” de Vergil Chițac. Legea prevede 5 urne de vot

Știrea inițială:

Dobrogea Live scria în urmă cu o zi că Biroul Electoral Constanța anunță că nu este legal ceea ce face Vergil Chițac deoarece se poate afecta secretul votului. Concret, edilul, care este și candidatul PNL, încalcă legea electorală și în loc de cinci urne distincte în fiecare secție de votare vor fi doar trei urne

Fraudă electorală, anunță ADU, care și explică modul în care se va face acest lucru. „În aceeași cutie să se voteze atât pentru primar, cât și pentru Consiliul Local La fel, o singură urnă atât pentru președinte de Consiliu Județean, cât și pentru Consiliul Județean. Primarul Chițac vrea să fie aceeași cutie cu un separator și cu fante diferite pentru a introduce voturile. Astfel, când se ajunge la numărătoarea voturilor și se răstoarnă urnele, să se amestece toate voturile și să nu se mai înțeleagă nimic”, spune Stelian Ion.

Anularea alegerilor, susține PSD. „În contextul rezultatelor ultimelor sondaje de opinie la nivelul municipiului Constanța, primarul Vergil Chițac apelează la o măsură disperată ce poate conduce la anularea alegerilor. Mă întreb retoric, dacă nici urnele nu le poate face conform legii, atunci cum poate Vergil Chițac să conducă o primărie ce are nevoie de mult mai multe decizii în legătură cu proiectele necesare?”, spune Horia Constantinescu.

Autoritățile o dau din colț în colț

„Conform legii, Primarul este cel care asigură dotarea secțiilor de votare având obligativitatea de a asigura cele 5 urne necesare procesului electoral din data de 9 iunie 2024. Din informațiile pe care le dețin, atât BEJ, cât și BECL Constanța au pus în vedere Primarului municipiului Constanța să asigure respectatea legii prin dotarea fiecărei sețtii de votare cu 5 urne”, transmitea vineri, 7 iunie, Valentin Jipa, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Constanța. Tot el este cel care a sesizat sâmbătă, 8 iunie, că Primăria asigură doar 3 urne, în loc de 5.

Doar că, în cursul aceleiași zile, Primăria Constanța anunța că nu va respecta legea, în sensul de a asigura 5 urne de vot distincte. Vergil Chițac forțează explicând „rațiuni financiare” care îl determină să facă acest lucru, după patru ani de mandat în care a risipit banii publici după cum a vrut el.

În acest moment, autoritățile locale așteaptă un punct de vedere de la Biroul Electoral Central și de la Autoritatea Electorală Permanentă.

În schimb, Primăria Constanța a transmis un comunicat în care dă asigurări că toți cetățenii cu drept de vot din municipiul Constanța că procesul de votare din data de 9 iunie este sigur, corect și facil.

Respingem cu fermitate orice tentativă a unor actori politici de a pune la îndoială, în interes electoral, corectitudinea procesului de vot.

Reprezentanții Primăriei Constanța au transmis către AEP și BEC solicitări de clarificare în legătură cu organizarea urnelor în secțiile de votare. Concomitent, serviciile primăriei asigură transportul și montarea, în fiecare secție de vot de pe raza municipiului Constanța, a câte cinci (5) urne distincte, una pentru fiecare tip de buletin de vot în parte.

De asemenea, Silviu Iulian Coșa, Prefectul PNL al județului Constanța a sărit în sprijinul lui Vergil Chițac, candidatul PNL la Primăria Constanța. Astfel, prefectura susține că „urnele permit, prin compartimentare, respectarea prevederilor legale, fiind posibilă, atât introducerea separată a buletinelor de vot, pe fiecare tip de alegeri, cât și desigilarea și extragerea acestora, în vederea numărării, de asemenea, pe fiecare categorie de alegeri. Situația este similară cu cea în care există mai multe „cutii” distincte, dar amplasate una lângă cealaltă.

Urmărește-ne pe:

8 COMENTARII

  1. Ce facem cu voturile plătite din Constanța și împrejurimi am auzit ca se dau de la 300 pana la 1000 de lei pentru un vot… Pt asta intervine cineva?

  2. Chiar dacă este urnă cu separare, președinții și vicepreședinții secțiilor de votare stiu cum să facă să nu se amestece voturile….nu mai lătrați degeaba….frauda se face la nivel informatic….nu în secții….eu personal că am fost și presedinte și vicepreședinte am fost totdeauna corectă și vă spun clar că nu noi în secții greșim…da sunt și oamenii care nu știu să facă un proces verbal… pt că cei care știu sunt dați la oparte de nepotisme și pile…asta că să știți până unde se merge….chipurile nu suntem alesi… de calculator….
    Nu se fura în secții…se fură prin inteoducere la BEC, noi le predăm și acolo e buba….ca să fie totul on-line trebuie centralizare in timp real…. și sa terminat cu frauda…

  3. Ce o mai vrea incompetenților asta de Chitac?După ce ca nu a facut nimic în oraș 4 ani,mai are tupeu sa candideze.

Comentariile sunt închise.

Doneaza