Primăria Constanța vrea să cumpere casa lui Anatole Magrin, primul fotograf al Dobrogei

Primăria Constanța a bugetat suma de 200.000 lei pentru demararea procedurii de expropriere și întocmirea studiului de fezabilitate pentru casa care a aparținut lui Anatole Magrin din Constanța, considerat a fi primul fotograf oficial care a imortalizat viața dobrogeană.

Clădirea, amplasată pe taluzul Peninsulei, lângă Piața Ovidiu, este de multă vreme în stare avansată de degradare.

Anatole Magrin 1
Primăria Constanța vrea să cumpere casa lui Anatole Magrin, primul fotograf al Dobrogei 3

Din turnul Moscheei Carol se poate vede de ani buni acoperișul incendiat al casei pe care Primăria vrea să o transforme în centru cultural.

“La casa Anatole Magrin vrem să punem în valoare tot ce a însemnat pentru acest fotograf Constanța și Dobrogea. De asemenea, acest obiectiv va fi și centru de artă creative în domeniul foto”, a declarat pentru “Dobrogea Live” viceprimarul Ionuț Rusu.

Fotograful și filantropul Anatole Magrin s-a născut în Franța în 1858, iar între anii 1878 și 1928 a locuit în Constanța, oraș din care a documentat în fotografii tot cuprinsul Dobrogei.

Anatole Magrin 3
Primăria Constanța vrea să cumpere casa lui Anatole Magrin, primul fotograf al Dobrogei 4

Fotograful francez a fost, de asemenea, consul onorific şi ulterior consul în cadrul Consulatului Franţei de la Constanţa.

În 1898 a fost decorat de M.S. Regele Carol I cu ordinul Coroana României, iar în 1926 a fost decorat de M.S. Regele Ferdinand I pentru activitatea sa diplomatică.

În clădirea care urmează să fie expropriată a funcționat studioul fotografic al francezului.

Magrin s-a stins din viaţă pe 12 ianuarie 1928, la Constanța, fiind înmormântat în parcela franceză din Cimitirul Central.

Urmărește-ne pe:

Doneaza