Ascuns de ochii credincioșilor, a stat de-a dreapta arhiepiscopului Teodosie timp de 17 ani, fiind numărul 2 din Arhiepiscopia Tomisului. Preotul călugăr Cosma Costel Mitu este multifuncțional: vicar al Arhiepiscopiei, stareț al Mănăstirii Peștera Sf. Ap. Andrei, conferențiar universitar și decan al Facultății de Teologie din Constanța.
(un articol scris de Ionuț Druche, Călin Gavrilaș și Gabriel Botezatu)
Ultima funcție, cea de decan, o ocupă începând cu finalul lunii ianuarie 2025. A fost momentul în care jurnaliștii Dobrogea Live au început să documenteze cariera universitară a celui ce va conduce câțiva ani destinele facultății care formează viitorii preoți ai Constanței. Așa au ieșit la iveală „păcatele părintelui decan”.
NOTĂ: În timpul investigației jurnalistice, Cosma (numele de călugărie) Costel Mitu a fost schimbat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei Tomisului chiar de IPS Teodosie.
Impostură universitară ridicată la rang de decan
Din ianuarie 2025, Facultatea de Teologie din Constanța are un nou decan în persoana preotului Costel Cosma Mitu, un conferențiar care timp de 9 ani nu a avut nicio activitate științifică. Mai mult, în jurul noului decan planează suspiciunea că nu merge la cursuri, fiind înlocuit de asistenți. Cu toate acestea, Universitatea Ovidius Constanța (UOC) nu pare deranjată de impostura academică și lipsa de la locul de muncă.

Dobrogea Live a studiat dosarul depus de Costel Mitu pentru concursul de decan. Din lista de lucrări, pe care și-a asumat-o sub semnătură, reiese clar că în perioada 2016 – 2024 nu a scris nimic: nicio carte, niciun articol de cercetare sau vreun studiu. Totuși, acesta notează că a participat la conferința BLACK SEA REGION AT THE CROSSROADS OF CIVILIZATIONS (18 – 19 octombrie 2024), unde ar fi prezentat tema „The beginnings of Monasticism in the Romanian Countries. A Few Aspects”. Numai că, accesând pagina de internet a conferinței, am constatat că numele lui Costel Cosma Mitu și tema acestuia nu se regăsesc în volumul publicat cu această ocazie.
Fără nicio activitate de cercetare științifică, normală unui cadru didactic universitar, se nasc următoarele întrebări: Cine sunt membrii comisiei de evaluare a dosarului pentru ocuparea funcției de decan și de ce au trecut atât de ușor peste lipsa activității științifice? Cum și-a completat (cu ce?) Cosma Mitu fișele anuale de autoevaluare a activității și cum au fost ele aprobate de Facultatea de Teologie din Constanța și conducerea Universității Ovidius? După cum ne așteptam, UOC ne-a transmis că numele mebrilor comisiei de evaluare nu pot fi făcute publice, invocând două prevederi din Legea 544/2001 și, totodată, UOC a refuzat să ne pună la dispoziție fișele de autoevaluare.
În timp ce documentam „activitatea științifică” a decanului, Universitatea ne-a anunțat că acesta și-a actualizat lista de lucrări de pe siteul Facultății de Teologie, care, la începutul investigației noastre corespundea cu lista activității științifice depusă la concursul pentru ocuparea funcției de decan (în afara unui singur punct). Cu alte cuvinte, Mitu și-a actualizat lista doar când mass-media a început să pună întrebări. Doar că, lista actualizată nu face altceva decât să confirme bănuiala de impostură academică ce planează asupra conferențiarului Cosma Costel Mitu.
Noua listă de lucrări a fost „îmbogățită” pentru perioada 2016 – 2024 cu patru conferințe și un articol. Cele patru conferințe sunt edițiile din anii 2018, 2019, 2022 și 2023 ale conferinței anuale RKSRELIGION, KNOWLEDGE, SOCIETY (RKS), organizată de Facultatea de Teologie din Constanța, iar la trei dintre ele (2019, 2022, 2023) numele lui Cosma Mitu nu apare deloc menționat. La ediția din 2018, numele actualului decan apare menționat în comitetul științific și cel de organizare, nicidecum pe lista celor care au prezentat vreo lucrare la acel eveniment.

Ce înțelege Cosma Mitu prin cercetare științifică? Răspunsul ne este dat chiar de el în lista actualizată de lucrări unde a inserat un articol de o pagină (foto jos)- „Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului” – publicat în volumul omagial „Arhiepiscopul Teodosie, Părintele nostru: 20 de ani de arhierie pe pământ apostolic” (Editura Arhiepiscopiei Tomisului, 2021). Textul nu este altceva decât o înșiruire de laude la adresa lui Teodosie, șeful său de la Arhiepiscopia Tomisului.

Totodată, jurnaliștii Dobrogea Live au cercetat și Raportul de Autoevaluare (anii 2020-2024) depus de Costel Cosma Mitu la dosarul de concurs pentru funcția de decan.
„De asemenea, voi include înscrisuri relevante care susțin realizările și progresele mele în această perioadă (…) am coordonat colective de cercetători care au reușit să obțină finanțări pentru activități internaționale (…) am contribuit la publicarea de lucrări științifice în reviste de renume (…) am inițiat și coordonat organizarea unor conferințe academice naționale și internaționale (…) am coordonat diverse proiecte de educație continuă (…) am coordonat și sprijinit echipele academice pentru a asigura o educație de calitate”, scrie conferențiarul în acel Raport.
Deoarece din CV-ul său, din Lista de Lucrări și chiar din Raportul de Autoevaluare nu reies date concrete care să confirme ceea ce susține el, am solicitat conducerii UOC să ne pună la dispoziție „înscrisurile relevante” la care face referire. Desigur, nici în acest caz Universitatea nu a dat dovadă de transparență.
Un alt aspect legat de activitatea din cadrul Facultății de Teologie se referă la faptul că profesorul Costel Cosma Mitu nu se prezintă la cursuri, unele dintre acestea fiind ținute de asistenții săi. Din documentarea noastră (pe teren și prin diferite mărturii adunate) reiese că Mitu Costel absentează de la „locul de muncă”, adică de la catedră. Conducerea Universității Ovidius nu pare deranjată de acest lucru, dimpotrivă, susține că atât timp cât studenții nu se plâng lucrurile pot continua deoarece nu se va face nicio verificare. Mitu Costel a obținut peste 110.000 de lei în anul 2023 din activitatea didactică, așa cum rezultă din declarația de avere.

Mai mult, de când este decan al Teologiei, Costel Cosma Mitu și-a suprapus programul de audiențe peste programul de cursuri (miercurea, între orele 12-14), fiind lesne de înțeles că la cursuri nu a fost de găsit. „Programul de audiențe are caracter informativ, în funcție de activitățile derulate în cadrul unei facultăți”, îl apără conducerea UOC.
Decanul Facultății de Teologie din Constanța a refuzat să ne ofere un punct de vedere cu privire la toate aceste aspecte.
Averi ascunse, declarații mincinoase
Costel Cosma Mitu nu este la prima tangență cu funcția de decan al Facultății de Teologie din Constanța. Așa cum reiese din CV-ul său, a fost decan interimar în perioada 2016-2019, perioadă pentru care trebuia să depună declarații de avere, conform Legii. Dobrogea Live a analizat arhiva Universității Ovidius și a descoperit că vicarul lui Teodosie, care ocupa și funcția de decan interimar, a depus doar două declarații de avere în anul 2018, aferente anului fiscal 2017.
Din aceste documente, semnate de Cosma în 15.06.2018 și 10.12.2018, reiese că nu deținea niciun fel de bun imobil (teren sau construcție).

Cu toate că decanul interimar a scris personal că „nu este cazul”, jurnaliștii Dobrogea Live au descoperit că în anul 2017 (anul pentru care a depus declarațiile de avere) părintele călugăr Cosma a devenit proprietarul a două terenuri alăturate care cumulează 5.000 mp, fiecare cu câteo o construcție, situate în localitatea Crângu (comuna Ion Corvin), județul Constanța. Un lucru nefiresc pentru un monah.




Așadar, deși în iunie 2017 devine proprietarul a patru imobile (două terenuri și două mici construcții), Cosma Costel Mitu nu menționează într-un înscris oficial – declarația de avere – acest lucru. Dimpotrivă, spune că „nu este cazul”.
În anul următor, 2018 (pentru care Cosma nu a mai depus declarație de avere, deși era decan interimar), decanul reușește „să scape” de bunurile aflate în proprietatea sa. Astfel, în luna iunie 2018, Costel Mitu donează unul dintre terenuri (și contrucția), iar pe celălalt îl înstrăinează prin convenție Mariei Iuga care, conform surselor Dobrogea Live, ar fi chiar sora părintelui.
Conform extraselor OCPI, Cosma s-a asigurat că, deși nu mai este proprietar, va avea bunurile la dispoziția sa până la sfârșitul vieții, astfel că cele două terenuri și cele două construcții au fost grevate cu uzufruct viager în favoarea sa, în timp ce Maria Iuga are doar o nudă proprietate asupra lor, adică drept de proprietate asupra unui bun în privinţa căruia a fost constituit, în folosul altei persoane, un drept de uzufruct, golindu-i-se astfel conţinutul, de atributele posesiei şi folosinţei.


Acum, pe cele două terenuri a apărut o casă construită recent (foto jos), despre care nici Primăria Ion Corvin nu știe nimic.

Potrivit unui răspuns primit de publicația noastră de la administrația locală, în baza de date a primăriei nu figurează nicio autorizație de construire aferentă celor două terenuri, ceea ce însemnă că imobilul din imagine a fost ridicat fără acte urbanistice și administrative.
Părintele Cosma nu a dorit să ofere niciun punct de vedere cu privire la aceste aspecte.
Câștigă 24.000 de lei/lună, dar folosește gratis mașina ACN-ului
Vicarul lui Teodosie, deși a depus votul sărăciei la intrarea în monahism, este departe de a fi un om sărman deoarece câștigă lunar peste 24.000 de lei din trei surse: Arhiepiscopia Tomisului (vicar), Mănăstirea Peștera Sf. Andrei (stareț) și Universitatea Ovidius (conferențiar universitar și decan). Cu toate acestea, de cel puțin 10 ani, părintele Cosma a avut la dispoziție, în mod gratuit, un autoturism aflat în proprietatea ACN – Administrația Canalelor Navigabile.

Surse Dobrogea Live susțin că mașina ACN-ului ar fi chiar de „vreo 15 ani la vicar”, dar reporterii Dobrogea Live au reușit să documenteze acest lucru doar pentru perioada 2015-martie 2025. Astfel, mașina Skoda cu numărul de înmatriculare CT24ACN era o obișnuință în curtea Palatului Arhiepiscopiei Tomisului, acolo unde locuiește vicarul (mai puțin în zilele în care merge la mănăstire). Vă prezentăm mai jos și câteva imagini cu autoturismul parcat în locurile unde muncește vicarul: arhiepiscopie și mănăstire.

La solicitarea Dobrogea Live, conducerea ACN susține că nu există niciun document prin care acest autoturism, achiziționat cu 110.000 de lei în anul 2006, să fie pus la dispoziție, gratuit, unei persoane din afara companiei de stat. „Nu s-au înregistrat acte translative de proprietate-posesie de la momentul achiziţiei, fiind în mod neîntrerupt parte componentă a parcului auto care deservește CN ACN SA”.


Administrația Canalelor Navigabile ne spune chiar că, anual, aveau diferite cheltuieli legate de întreținerea autoturismului: asigurare, rovinetă, diferite reparații. Ne dau și un exemplu: în anul 2022 s-ar fi cheltuit suma de 3.386 de lei cu titlul de revizii și reparații. Doar că suma este inexactă, așa cum reiese chiar dintr-un document al companiei (Registrul Operațiunilor Generatoare de Plată 2022) în care, pe lângă plata RCA, apare și o plată de 7.254 de lei făcută pentru „revizie anuală/reparație accidentală la CT24ACN”.

Așadar, deși mașina era la dispoziția unei persoane din afara instituției, ACN se îngrijea pe cheltuiala sa de întreținerea și plata diferitelor taxe aferente mijlocului de transport. Se poate aprecia cu ușurință că ACN a avut ani în care a cheltuit din bani publici aproximativ 10.000 de lei/an doar pentru o mașină pe care o avea pe hârtie în „parcul auto”, ea fiind în realitate la Arhiepiscopie, la Facultatea de Teologie sau la Mănăstirea Peștera Sf. Andrei, adică acolo unde era și vicarul Cosma.

După un deceniu de folosință gratuită, chiar în timp ce jurnaliștii Dobrogea Live solicitau informații despre acest autoturism, ACN ne-a anunțat că mașina a fost casată (din decembrie 2024, spun ei), iar pe la jumătatea lunii martie 2025 i s-a schimbat numărul de înmatriculare. A rămas acolo unde o știe toată lumea: în curtea Arhiepiscopiei Tomisului.
Dobrogea Live a solicitat un punct de vedere celui care a folosit mașina, dar părintele vicar Cosma Mitu a refuzat să ne transmită orice fel de informații.
Citește și: