Lipsa de transparență în numirea membrilor CA ai Portului Constanța, sancționată de judecători

Tribunalul Constanța a constatat miercuri, 10 martie, nulitatea absolută (integrală) a Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA numărul 10/17.12.2018. Decizia nu este definitivă.

Prin Hotărârea 10/17.12.2018 s-a decis, la punctul 5, revocarea din funcție a unor membri provizorii în Consiliul de Administrație și numirea (punctul 6 peordinea de zi) a unor membri deplini. Trei dintre membri provizorii au fost numiți cu această ocazie membri deplini în CA.

Astfel, au fost revocați din funcție Petrașcu Elena, Matichescu Mirela Florența, Bătrînca Ghiorghe, Burlacu Mircea și au fost confirmați în Consiliul de Administrație: Petrașcu Elena, Burlacu Mircea, Șerban Daniela și Bătrânca Ghiorghe.

Modul în care s-au făcut aceste numiri a fost criticat de reprezentanții Fondului Proprietatea (acționar minoritar cu 20% – Ministerul Transporturilor acționar cu 80%). Aceștia au invocat lipsa de transparență în numirea membrilor CA.

Fondul Proprietatea nu a primit înaintea AGA nicio informaţie privitoare la candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al APM, ceea ce a dovedit încă o dată lipsa totală de bunăcredinţă a Ministerului Transporturilor de a se supune obligaţiilor legale privind transparenţa. Mai mult, dintre cei 4 noi membri numiţi, 3 au activat deja ca membri interimari în Board, o situaţie care ridică serioase întrebări privind corectitudinea procesului de selecţie”, se arăta într-un comunicat de presă al Fondului Proprietatea.

Așa s-a ajuns ca Fondul și Organizația Patronală Constanța Business Port Association să dea în judecată Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, cerând judecătorilor să anuleze Hotărârea nr. 10/17.12.2018. Lucru care s-a și întâmplat la Tribunalul Constanța, în prima instanță.

Trebuie menționat faptul că mandatul membrilor CA numiți prin acea Hotărâre este valabil până în luna aprilie 2022. Așadar, este de așteptat ca procesul să se încheie definitiv după ce persoanele numite își vor fi încheiat mandatul în Consiliul de Administrație.

În acest moment, din Consiliul de Administrație al CN APM SA fac parte:

Cătălin DIACONU, membru

Elena PETRASCU, presedinte, membru definitiv

Gabriela MURGEANU, membru definitiv

Daniela SERBAN, membru definitiv

Ghiorghe BATRINCA, membru definitiv

Mircea BURLACU, membru definitiv

Constantin CHIRILA, membru provizoriu

sursa foto: CN APM SA

Urmărește-ne pe:

Doneaza