Jandarmi transformați în „băieții de la șezlonguri” la beach-barul șefului, deși erau în timpul serviciului

La începutul lunii iunie, procurorii militari din cadrul DNA au dispus sesizarea Tribunalului Militar București, în cazul acordurilor de recunoaștere a vinovăției încheiate cu trei inculpați, jandarmi în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.

În acest dosar, inculpați sunt mr. (r) GORUN ROMI, la data faptelor comandant al Detașamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publică din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, care este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată; plt. adj. (r) LEU MARINACHE și Plt. adj. (r) OLTEANU IONUȚ, la data faptelor comandanți de grupă în cadrul aceluiași Detașament, care sunt acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Soția șefului, afaceri pe plajă

În perioada iulie – septembrie 2022, la diferite intervale de timp, inculpatul mr. (r) Gorun Romi și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că, pe de o parte ar fi absentat de la programul de lucru pentru a desfășura activități circumscrise obiectului de activitate al societății comerciale deținute de soția sa, iar pe de altă parte ar fi dispus ca cei doi subofițeri, plt. adj. (r) Leu Marinache și plt. adj. (r) Olteanu Ionuț, în timpul programului de lucru, să desfășoare diferite activități în cadrul aceleiași societăți comerciale menționate ori în interesul personal al inculpatului”, se arată în acordurile de recunoaștere a vinovăției.

Conform acordurilor de recunoaștere a vinovăției consultate de „Dobrogea Live”, soția maiorului Gorun are un beach-bar și o plajă închiriată în zona Faleză Nord. Aici, conform DNA, jandarmii subordonați lui Romi Gorun se ocupau cu activități de tip închirierea șezlongurilor, deși ei erau în timpul serviciului public și plătiți de statul român pentru a asigura liniștea și ordinea publică.

Jandarmii, transformați în băieții de la șezlonguri

„Inculpatul mr. GORUN ROMI, şef Detașament în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanța, aflat în timpul serviciului, s-a deplasat la restaurantul menționat, unde, împreună cu soția sa, s-a ocupat de diferite activități ce constau în supravegherea angajaților, închirierea de șezlonguri sau aprovizionare”, spune DNA.

Și despre plt. adj. LEU MARINACHE, aflat în timpul serviciului, în tură de 12 ore, procurorii DNA spun că s-ar fi deplasat la beach-barul soției maiorului Gorun „unde ar fi rămas aproape pe tot parcursul zilei, context în care ar fi oferit spre închiriere șezlonguri împreună cu o altă persoană de sex masculin”. Acest lucru s-ar fi repetat și în alte zile în care jandarul ar fi trebuit să asigure liniștea și ordine publică.

Și plutonierul Olteanu Ionuț a făcut același lucru, fiind demonstrat faptul că în loc să fie în serviciul public el era în slujba soției maiorului Gorun, ocupându-se de șezlongurile și beach-barul acesteia.

Toate aceste activități au fost probate de polițiștii din cadrul DGA- Direcția Generală Anticorupție. Maiorul Gorun a fost cel care i-a pontat în fals ca fiind la serviciu pe cei doi subalterni cu care, se pare, este prieten de familie.

Și-au recunoscut vina și s-au pensionat

Aceste acțiuni ar fi avut drept urmare vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, constând în producerea unei pagube materiale, reprezentând totalul sumelor de bani încasate pe nedrept, cu titlu de drepturi salariale de către cei trei inculpați.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– pentru inculpatul mr. (r) Gorun Romi o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an și 10 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

– pentru inculpații plt. adj. (r) Leu Marinache și plt. adj. (r) Olteanu Ionuț câte o pedeapsă de un an și 10 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 10 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Cei trei inculpați au avut grijă să se pensioneze în timpul cercetărilor penale, astfel încât chiar și condamnați fiind să beneficieze de pensia MAI.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Militar București.

Urmărește-ne pe:

Doneaza