Reprezentantul firmei angajate de municipalitate să elaboreze mai multe PUZ-uri care includ și taluzul Constanței a afirmat că a convenit împreună cu Primăria Constanța ca în reglementările urbanistice să fie instituită interdicția de a construi în porțiunea cuprinsă între creasta falezei și plajă, zonă deja parcelată în sute de loturi în urma retrocedărilor ilegale.
Subliniem că în prezent, reglementările urbanistice locale constituite abuziv de fostele administrații permit construirea pe taluz, deși patru acte legislative interzic clar edificarea de construcții pe faleze și plaje.
EXCLUSIV: A fost făcut public studiul care confirmă tunurile imobiliare de pe litoral
’’În momentul ăsta se poate rescrie legea locală de construire trecând taluzul ca zonă verde. Este cunoscută dorința constănțenilor de a se păstra taluzul verde, iar orientarea din tema de proiectare agreată cu Municipiul Constanța este de a implementa interdicția de construire pe zona respectivă, cu excepția lucrărilor de utilitate publică, precum consolidări de taluzuri, drenuri sau eventuale funiculare’’, a declarat marți Mihaela Pușnava, managerul Agorapolis, firma angajată de Primăria Constanța pentru a elabora PUZ-urile care impactează și taluzul.
Afirmația a fost confirmată și de arhitectul-șef al Constanței, Dan Petre Leu, prezent la consultarea publică condusă de Pușnava pe tema PUZ-ului.
Reglementările urbanistice locale, mai presus de lege
Taluzul, deși potrivit legii aparține statului prin Apele Române, a fost intabulat abuziv de Radu Mazăre, care l-a înstrăinat bucată cu bucată. În prezent, Apele Române derulează numeroase procese prin care încearcă recuperarea terenurilor devalizate cu concursul mai multor persoane aflate și în prezent în funcții publice.
Studiu privind taluzul Constanței: 96% dintre respondenți doresc faleză verde
Cu toate că afirmațiile urbanistului și arhitectului-șef sunt o veste bună, acestea trebuiesc tratate cu o mare doză de circumspecție.
Agorapolis, prin Pușnava, este și proiectantul singurelor două PUZ-uri comandate de mai mulți oameni de afaceri și politicieni care vizează construirea de complexuri imobiliare pe taluz, documente urbanistice prin care arhitecta încerca în urmă cu câțiva ani să convingă autoritățile că destinația falezei ar trebui să fie de dezvoltare imobiliară, ignorând textele legislative care prevăd contrariul, sub pretextul existenței unor reglementări urbanistice locale abuzive.
De asemenea, Dan Petre Leu, din poziția de șef al Urbanismului, este cel care împreună cu primarul și secretarul general a eliberat mai multe certificate de urbanism solicitate de dezvoltatori pentru a demara procedura de edificare pe taluz, în baza planurilor urbanistice elaborate de Pușnava. Precizăm că în cel puțin două dintre certificatele de urbanism emise, Leu nu a condiționat obținerea de avize de la Apele Române, documente obligatorii pentru obiectivele din zona coastei. Pe acest subiect vom reveni cu un material amplu.
Viitorul fragil al taluzului
Pe de altă parte, chiar dacă viitorul PUZ comandat de primărie va institui interdicția de construire pe taluz, planul urbanistic ar putea fi contestat în instanță de către dezvoltatorii care au dobândit terenuri pe coastă, acțiune care aparent este în pregătire.
Astfel, mai mulți dezvoltatori de pe taluz, foști clienți ai Agorapolis, au înființat recent Asociația Proprietari de Terenuri Faleza Bucovina (cu referire la strada Bucovinei, în dreptul căreia este taluzul pe care aceștia intenționează să construiască), cu sediu la hotelul lui Niculae Nejloveanu, unul dintre beneficiarii posibilului tun imobiliar.
În scenariul în care dezvoltatorii de pe taluz vor contesta în instanță viitorul PUZ al primăriei, speranțele constănțenilor ca taluzul să rămână verde ar avea o bază fragilă, în condițiile în care municipalitatea a mai pierdut premeditat procese în complicitate cu interesele imobiliare.
Citește și: