Iusein Visel, primarul din Dobromir, a fraudat milioane, dar prescripția l-a scăpat de închisoare

Fără canalizare, apă, drumuri asfaltate, așa arată comuna Dobromir, județul Constanța. Cu toate acestea, Dobromir a fost locul unde primarul Iusel a fraudat milioane de lei din fondurile APIA.

În anul 2015 a început procesul în care primarul comunei Dobromir, Iusein Visel, alături de alte rude, era acuzat de fraudarea unor fonduri europene. În febrarie 2021, judecătorii Tribunalului Constanţa au dat primul verdict: l-au condamnat pe primar la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Constanța a decis, definitiv, la începutul lunii aprilie 2023, că primarul beneficiază de prescrierea faptelor.

„Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iusein Visel pentru comiterea infracțiunilor … ca efect a intervenirii prescripției răspunderii penale”, scriu judecătorii.

Citește și: Inspectorii șpăgari de la Inspectoratul Școlar Constanța, nemulțumiți de decizia Tribunalului

Trebuie să restituie banii fraudați

Chiar dacă a scăpat de răspunderea penală, primarul a fost obligat de instanță, în solidar cu S.C. Agricol Iusein S.R.L., să plătească Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti suma de 2.606.274,15 lei, plus obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data fiecărei plăţi şi până la achitarea integrală a debitului principal.

De asemenea, primarul a fost obligat să plătească în solidar cu Iusein Mursel către APIA suma de 1.700.034,69 lei, sumă la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data fiecărei plăţi şi până la achitarea integrală a debitului principal.

Inculpații Iusein Visel, Iusein Mursel și Iusein Șachir trebuie să plătească suma de 109.516,98 lei, sumă la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data plăţii şi până la achitarea integrală a debitului principal, tot către APIA.

Citește și: Percheziții la RAEDPP Constanța. Ce caută procurorii DNA – SURSE

În Dobromir, oamenii cară apa de la cișmea

Ce a făcut Iusein Visel

Procurorii DNA l-au acuzat pe Iusein Visel, care este şi în acest moment primar, că în perioada 2008-2012 ar fi profitat de funcţia sa pentru a obţine ilegal bani, pentru el şi pentru rudele sale, cât şi pentru a vinde terenuri şi utilaje agricole.

Primarul comunei Dobromir ar fi obţinut fonduri APIA punând la dosarul cererilor acte false, în care se regăsesc chiar şi semnături ale unor persoane decedate. Apoi, un alt fapt constatat de procurori este că primarul declara suprafeţe de teren mai mari decât în acte, suprafeţe care în realitate nu existau.

Procurorul de caz a pus sechestru asigurator pe bunurile deţinute de familia Iusein – cinci case, o fermă, terenuri agricole, 12 autoturisme de lux, şapte tractoare şi trei combine. Prejudiciul stabilit se ridică la aproximativ un milion de euro.

Ales pentru un nou mandat de primar în anul 2020, Iusein Visel a părăsit funcția în 2021 prin ordinul Prefectului județului Constanța ca urmare a îndeplinirii uneia din condițiile menționate în Codul Administrativ. Efectele Ordinului Prefectului au rămas definitive prin respingerea acțiunii fostului primar, iar atribuțiile sale au fost preluate de Ismail Sebai, viceprimarul comunei.

sursa foto Iusein Visel: telegrafonline.ro

Citește și: Afacerist din Murfatlar, condamnat definitiv pentru șantaj și lovire

Urmărește-ne pe:

Doneaza