Grinzile construite de Saligny, singurele care au rezistat în Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța coninuă să-i surprindă pe constructori. De data aceasta, grinzile construite de inginerul Anghel Saligny au dovedit că au rezistat cel mai bine în timp.

„Au fost demolate o parte dintre ziduri, din spațiul restaurantului de la parter și din fosta bucătărie, la fel și scara dinspre nord-est, construită în timpul lucrărilor din anul 1987 și care acoperea ornamentele originale ale Cazinoului. Se decopertează șapa și betonul pentru a se afla starea exactă de rezistență a clădirii care este foarte important de cunoscut și numai prin decopertare se poate observa dacă există grinzi corodate, armături care au ruginit și nu mai fac față pentru rezistența clădirii. În zonele degradate betonul va fi scos, iar apoi vor veni specialiștii care vor efectua o nouă expertiză pentru a face noi completări ale proiectului pentru începerea fazei de restaurare. Se vor face studii pentru fiecare element în parte. S-a observat că grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase însă grinzile perpendiculare sunt corodate. După ce planseele din zonele degradate vor fi date jos, experții în rezistență vor decide dacă acestea trebuie să fie înlocuite, consolidate sau doar date cu vopsea anticorozivă”, spune arhitectul Radu Cornescu.

15
Grinzile inginerului Saligny – FOTO: Primăria Constanța

Asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SR va executa lucrări de consolidare şi restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă). Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la 56.627.697,09 lei cu TVA. Compania Națională de Investiții este cea care finanțează acest proiect.

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., fiind pusă în valoare, astfel, cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din ţara noastră.

FOTO: Cazinoul din Constanța – sursa: primăria Constanța

Urmărește-ne pe:

Doneaza