PoliticăFelicia Ovanesian: Mamaia a avut 60 ha de spațiu verde, acum nu...

Felicia Ovanesian: Mamaia a avut 60 ha de spațiu verde, acum nu mai are nici 10 ha. Constanța nu dispune de mai mult de 5 mp/cap locuitor

Candidata la Primăria Constanța, Felicia Ovanesian, fost administrator public în actualul mandat al primarului Vergil Chițac, afirmă în programul său electoral că stațiunea Mamaia dispune în prezent de doar 10 ha de spațiu verde, deși în trecut existau 60 ha.

De asemenea, în opinia fostului administrator public, municipiul Constanța nu are mai mult de 5 mp/cap locuitor, în timp ce primăria pretinde că orașul dispune de trei ori mai mult.

’’O știm cu toții, s-a construit pe fiecare petic de spațiu verde. Mamaia a avut 60 de ha de spațiu verde, nu mai are nici 10. Spațiile verzi dintre blocuri sau aferente blocurilor construite în perioada comunistă, au fost și ele devalizate. Deși oficial se pretinde că avem ½ din norma de 26 mp/locuitor spațiu verde, părerea mea este că nu avem mai mult de 5 mp. 

Am decis să merg în primărie pentru spațiile verzi și pentru urbanism. Din păcate în cei mai puțin de 2 ani cât am răspuns de spațiile verzi am reușit prea puțin față de ceea ce mi-am propus. 

Am reușit reabilitarea a 3 parcuri ( Tomis 2, Doraly și Far), proiectarea reabilitării parcurilor de la Casa de Cultură, Gară și Oleg Danovski, demararea proiectării pentru parcul de la fostele Galerii Soveja, și a unui parc vis a vis, lângă cimitir și a parcului de la Poarta 6, proiectarea parcurilor de la Veterani și RAR-Compozitori și un concurs internațional de soluții, urmat de demararea proiectării pentru un parc de mari dimensiuni, 36 ha, în zona DN3C. Am reușit să refac spații verzi mineralizate în Parc Tăbăcărie și km 4-5. 

Din păcate, pentru multe din proiecte, a căror realizare ar fi putut începe din anul 2022 ( Compozitori și Veterani) sau de la începutul lui 2023  ( Gară, Oleg Danovschi, Casa de Cultură) nu am primit buget pentru a merge mai departe. Cât privește parcul de mari dimensiuni, deși studiul de fezabilitate ar fi trebuit finalizat din august 2023, nu am văzut să fi fost aprobat de consiliul local, deci sigur nu este finalizat. Este cert că proiectele au fost puse pe pauză de administrația Chițac după demisia mea din martie 2023. 

Spațiile verzi au legătură cu sănătatea publică, nu doar cu unde ne petrecem timpul liber, cu unde ne relaxăm! Spațiile verzi au legătură cu aparatul respirator, cu bolile cardiovasculare, cu psihicul nostru. Spațiile verzi nu sunt un moft. 

Am luptat mult ca activist civic și avocat pentru a stopa construcțiile pe spații verzi. O luptă care trebuie dublată de lupta pentru noi și noi spații verzi. 

Vreau să duc la bun sfârșit ce am început! Constanța poate (re)deveni un oraș verde, iar eu pot și vreau să fac asta. Am dovedit deja! Pentru că sunt prima persoană care a făcut parte din administrație în ultimii 35 de ani care s-a gândit la asta și a găsit și soluția. Constanța trebuie să devină cel mai verde oraș la fel de repede pe cât a devenit cel mai gri oraș. 

Și pentru asta „mă leg” să reabilitez complet toate parcurile, să transform spațiile verzi ale asociațiilor de proprietari în mici grădini publice, să încep și să termin centura verde a orașului într-un unic mandat (dacă nu cumva trebuie reluate documentațiile urbanistice în acest scop), finalizez parcul de mari dimensiuni deja început și inițiez cel puțin unul nou’’, se arată în programul de guvernare locală a Feliciei Ovanesian.

Comandat de Felicia Nadina Ovanesian; Executat de Asociația „De la Dunăre la Mare” în ziarul on line „Dobrogea Live”. COD MANDATAR 24240164

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

 1. Eu am încredere ca d-na avocat FELICIA OVANESIAN VA FACE CE A PROMIS . EU O VOTEZ. VOTEZ IRON LADY !!!
  CHIAR TREBUIE SA STII, SA POTI,
  SA VREI, CA SA:
  STARPESTI CORUPTIA DIN PRIMARIE !
  REVITALIZEZI CONSTANTA !
  FACI CONSTANTA DEZVOLTATA !
  Cu Energie Curata,
  Ieftina, Nelimitata,
  Chiar din valuri colectata !

  si de chitac refuzata…
  a uitat ce-a zis odată,
  el, cu gura lui spur–ta !!!

Comentariile sunt închise.

Doneaza