25.4 C
Constanța
joi, iulie 29, 2021
AcasăActualitateExplozia de la Petromidia. De ce a fost amendată Rompetrol cu 50.000...

Explozia de la Petromidia. De ce a fost amendată Rompetrol cu 50.000 de lei

Cauzele exacte ale exploziei de pe Plataforma de la Petromidia (2 iulie) nu se cunosc deocamdată. Cert este că trei muncitori au murit, unul chiar în momentul exploziei, ceilalți doi în spitale din străinătate unde au fost tranferați cu arsuri grave.

Deși mesajele companiei Rompetrol Rafinare despre starea de sănătate a „colegilor” transferați în străinătate cu arsuri grave erau optimiste, ambii au pierdut lupta cu viața.

Citește și: Victimă a exploziei de la Petromidia, către Rompetrol: Să vă fie rușine. Transmiteți informații eronate

În același timp, cauzele exacte ale exploziei nu se cunosc încă, singura cauză probabilă fiind cea expusă chiar de directorul platformei, anume: o fisură la o conductă.

După 13 zile de la eveniment, Garda de Mediu Constanța pare că s-a trezit dintr-o amorțire și anunță că „a finalizat acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale din punct de vedere al mediului de către titularul de activitate”.

În consecință, comisarii GNM – CJ Constanța au constatat că nu au fost nerespectate prevederile art. 5, alin. (1), lit.a din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, fapt pentru care a fost aplicată sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 50.000 lei.

Art. 5, alin. (1), lit a prevede că operatorul trebuie „să ia toate măsurile necesare, potrivit prevederilor legislației în vigoare, pentru a preveni accidentele majore și pentru a limita consecințele acestora asupra sănătății umane și asupra mediului.

„De asemenea, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanșarea incendiului și refacerea documentelor impuse prin actul normativ menționat anterior, în vederea evitării producerii în viitor a unui alt accident”, mai spune Garda de Mediu Constanța.

Compania amendată poate contesta amenda aplicată de comisari.

Citește și: Explozie la Midia Năvodari. Norul toxic, în dreptul Constanței

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Recent Comments