BusinessEXCLUSIV Contractul prin care Teodosie a cedat exploatarea Fermei Nazarcea pentru 20...

EXCLUSIV Contractul prin care Teodosie a cedat exploatarea Fermei Nazarcea pentru 20 de ani. Va primi 610.000 de lei/an din această afacere cu terenul statului român

  • Cadoul primit de la Adrian Năstase în anul 2002 – Ferma Nazarcea – îi aduce, în sfârșit, bani frumoși arhiepiscopului Teodosie și instituției bisericești pe care o conduce la malul mării.
  • Ierarhul s-a asigurat că va încasa 610.000 de lei/an de pe pământul statului român.
  • Pentru că nu putea arenda Ferma Nazarcea (are doar drept de folosință), Arhiepiscopia Tomisului a recurs la un subterfugiu: un contract de prestări servicii cu clauze asemănătoare arendei.

În urmă cu 23 de ani, IPS Teodosie, proaspăt instalat arhiepiscop la Tomis, primea de la statul român (premier Adrian Năstase) un cadou: dreptul de folosință asupra Fermei Nazarcea, adică asupra a 350 de hectare de viță de vie și livadă (HG 300/2002). Știe toată lumea ce a urmat: ferma a fost distrusă, culturile s-au degradat, terenurile au fost invadate de bălării, iar arhiepiscopul Teodosie s-a dovedit a fi un prost manager. Desigur, statul român nu s-a interesat niciodată ce se întâmplă cu acest teren.

Așa arată Ferma Nazarcea acum – filmare din 7 martie 2025

După două decenii în care Ferma Nazarcea a fost deficitar administrată de preoții Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie pare că a găsit soluția câștigătoare pentru a face bani frumoși cu pământul statului român. Și, pentru că Arhiepiscopia are doar un drept de folosință asupra celor 350 de hectare și nu poate arenda sau subînchiria terenurile, s-a folosit de un subterfugiu: a încheiat un „contract de prestări servicii” cu un fermier din zonă, în urma căruia prestatorul de servicii îi achită 610.000 de lei/an.

Ferma Nazarcea, dată în exploatare pentru 20 de ani

Pe 24 octombrie 2022, Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de IPS Teodosie, semna un „contract de prestări servicii” cu Întreprinderea Individuală Zelca Ilie având ca obiect curățarea terenului Fermei Nazarcea, aducerea terenului în stare bună pentru realizarea programelor de reconversie, pregătirea și fertilizarea terenului, însămânțarea, aplicarea de tratamente și recoltarea producției agricole. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 20 de ani, adică până în 2042 și privește 305 ha din totalul de 350 de ha ale Fermei Nazarcea .

Art. 6 din contractul semnat de IPS Teodosie

Specialiștii consultați de Dobrogea Live arată că acest contract conține multe elemente ale unui contract de arendă, contract pe care Arhiepiscopia Tomisului nu putea să-l încheie, nefiind proprietara terenului (statul român este proprietarul terenului, iar administrator este Secretariatul de Stat pentru Culte). Astfel, s-a apelat la un contract denumit „de prestări servicii” în care, vom vedea, prestatorul are multe obligații, inclusiv de a plăti Arhiepiscopiei Tomisului o anumită sumă de bani/hectar.

Ferma Nazarcea, 7 martie 2025

Citește și: „Fabrica de preoți” de la Constanța, în atenția Patriarhiei. Teodosie, obligat să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor clericale

Conform înțelegerii, Ilie Zelca, fermier cunoscut în zona Ovidiu-Nazarcea (jud. Constanța),  se obligă să realizeze pe cheltuiala sa, printre altele, lucrări de defrișare ale plantațiilor viticole și pomicole pentru a aduce terenul la stadiul de cultivare, toate lucrările agricole, un sistem de irigații, să înființeze culturi ecologice, să-i construiască Arhiepiscopiei o cramă în suprafață de 200 de mp, să asigure salariile a trei angajați ai Arhiepiscopiei Tomisului (care vor lucra la ambalarea vinului bisericesc), să aibă grijă de un efectiv de bovine care aparține Arhiepiscopiei, și altele, așa cum se vede în imaginea de mai jos. În schimbul acestor obligații, II Zelca Ilie obține dreptul de a cultiva ce dorește el pe aceste terenuri și de a valorifica întreaga recoltă.

De cealaltă parte, Arhiepiscopia Tomisului se obligă, prin contractul de prestări servicii, să plătească impozitul pe teren (deși este scutită de la plata impozitului, conform primăriei Ovidiu) și orice alte taxe izvorâte din dreptul de folosință pe care-l are asupra Fermei Nazarcea.

Teodosie încasează 610.000 de lei/an

Contractul specifică faptul că Arhiepiscopia Tomisului are „dreptul de a beneficia de subvenția APIA întrucât acesta este administratorul de drept al terenului și al culturilor. În cazul în care subvenția APIA nu va cumula suma de 2.000 lei / ha, BENEFICIARUL are dreptul de a solicita diferența PRESTATORULUI, astfel încât BENEFICIARUL să obțină, pentru fiecare hectar de teren în parte, suma de 2.000 lei/hectar/an.”

Lăsând la o parte faptul că Arhiepiscopia Tomisului nu este administratorul Fermei Nazarcea (administrator este, conform HG 300/2002, Secretariatul de Stat pentru Culte), ci are doar un drept de folosință asupra fermei, se observă că Teodosie s-a asigurat că va primi anual 610.000 de lei (305 ha x 2.000 de lei = 610.000 de lei anual).

Citește și: Va reuși ÎPS Teodosie să dezbine unitatea Bisericii Ortodoxe Române?

APIA a transmis, la solicitarea Dobrogea Live, că în anii 2023, 2024 nu au fost solicitate subvenții pentru terenurile Fermei Nazarcea, de unde rezultă că Zelca Ilie i-a plătit Arhiepiscopiei suma de 610.000 de lei pentru fiecare an. Și acest lucru îl va face, se pare, până în anul 2042 deoarece specialiștii consultați de publicația noastră arată că Arhiepiscopia Tomisului nu va solicita subvenții APIA pe aceste terenuri deoarece nu va putea face dovada faptului că ea cultivă suprafețele. Și pentru prestatorul de servicii va fi dificil să obțină subvenții pe aceste terenuri deoarece ele nu fac obiectul unui contract de arendă, ci al unuia de prestări servicii.

Prestatorul, se arată în contract, va fi „remunerat de Arhiepiscopia Tomisului în natură”, prin cedarea către Zelca Ilie „a tuturor recoltelor obținute de pe urma prestării serviciilor cu privire la întreaga suprafață a terenurilor. Pentru serviciile prestate, PRESTATORUL are dreptul de a recolta si comercializa recoltele de pe toata suprafața de teren în nume propriu.”

Contactat de Dobrogea Live, Zelca Ilie a declarat că înțelegerea dintre el și Teodosie/Arhiepiscopia Tomisului este legală și „stă la dispoziția organelor de control abilitate pentru informații din contract”, dar că nu poate vorbi pe această temă din cauza clauzelor de confidențialitate.

Arhiepiscopia Tomisului a refuzat să transmită un punct de vedere cu privire la acest contract.

Secretariatul de Stat pentru Culte, administratorul Fermei Nazarcea, nu știe nimic despre acest contract, iar Teodosie i-a informat că nu a semnat „nicio arendă, închiriere sau vânzare-cumpărare”  care să privească terenurile de la Nazarcea, „uitând” să menționeze că a semnat un contract „de prestări servicii” prin care Ferma Nazarcea este pusă la dispoziția unui fermier pentru 20 de ani în schimbul sumei de 610.000 de lei/an, bani care nu intră în conturile statului român, proprietarul fermei, ci a Arhiepiscopiei, fiind la discreția ierarhului. Putem spune că Arhiepiscopia Tomisului a cedat prin acest contract de prestări servicii folosința Fermei Nazarcea în favoarea unei alte persoane, ceea ce nu face obiectul HG 300/2002.

Deocamdată, nicio instituție a statului român nu pare interesată să verifice ce se întâmplă cu Ferma Nazarcea.

Ferma Nazarcea, 7 martie 2025

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.