PoliticăEpistola lui Bola către Chițac: „Dragă Vergil, eu nu am făcut campanie...

Epistola lui Bola către Chițac: „Dragă Vergil, eu nu am făcut campanie pentru tine ca să ne batem joc de elevi”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită primarului municipiului Constanța și consilierilor locali să majoreze bursele pe care elevii le primesc. Solicitarea AEC este susținută și de Bogdan Bola, deputat al partidului Forța Dreptei. Bola i-a transmis o scrisoare deschisă primarului Vergil Chițac în care îi solicită majorarea burselor școlare.

Iată textul integral al scrisorii:

Dragă Vergil,

Îți scriu această scrisoare deschisă pentru că am citit în presa din Constanța o știre care m-a tulburat. Am văzut un comunicat al Asociației Elevilor din Constanța potrivit căruia ai propus Consiliului Local Constanța plafonarea burselor pentru elevi în acest an școlar la valoarea din anul școlar precedent.

Am verificat Proiectul de Hotărâre nr. 604/20.10.2022 și am constatat următoarele:

  • Bursa de performanță rămâne plafonată la valoare din 2020;
  • Bursa de merit rămâne plafonată la valoarea din anul școlar precedent;
  • Bursele de studiu și ajutor social rămân plafonate la valoarea din 2019.

Am încercat să caut o justificare pentru această plafonare în Raportul de specialitate, dar nu am găsit absolut nimic. De bine, de rău, Guvernul a mărit semnificativ finanțarea de la bugetul de stat pentru bursele elevilor în ultimii 3 ani, doar că aceste măriri nu se regăsesc și în buzunarele elevilor.

Dragă Vergil, știm amândoi foarte bine că inflația, conform datelor INS, a ajuns la 16%, ceea ce înseamnă o scădere reală a acestor burse, din perspectiva puterii de cumpărare. De asemenea, știi foarte bine că demersurile Asociației Elevilor din Constanța au condus la acordarea acestor burse în 2015, când în mod abuziv Radu Mazăre și Decebal Făgădău au refuzat să le acorde, deși erau prevăzute de lege.

Ca oameni politici, știm amândoi că Asociația Elevilor din Constanța este o organizație foarte serioasă care s-a luptat cu gașca pesedistă atunci când mulți constănțeni tăceau, iar unii liberali nu știau cum să facă mai multe combinații pe plan local cu ei.

Vergil, am încredere că vei lua foarte în serios propunerile A.E.C. de a majora bursele, respectiv bursele de merit 300 lei/lună, bursele de studiu 350 lei/lună și bursele de ajutor social 500 lei/lună.

Amândoi știm că acești bani se vor duce în bugetele familiilor lor, (prea) multe dintre ele fiind nevoiașe. Cred că bugetul Constanța are acești bani pentru elevii din Constanța și sper că ești capabil să îi identifici.

Dacă nu, ca oameni politici, ce credibilitate vom mai avea să le cerem să rămână în Constanța, dacă administrația nu vrea să dea doi bani pe ei? Eu nu am făcut campanie pentru Partidul Național Liberal și pentru tine, dacă mai ții minte în 2016, ca după toate acestea să ne batem joc de viitorul țării și cred că înțelegi foarte bine asta (n.red. Bogdan Bola a fost membru PNL).

Sper că această scrisoare să te găsească cu bine și să ai înțelepciunea să iei cele mai bune decizii pentru acest oraș, cât timp mai ocupi funcția de primar. Eu unul mă voi bate în continuare pentru tinerii acestui oraș și ai acestei țări… și sper ca și tu să ai aceeași preocupare pe viitor măcar.

Cu bine,
Al tău Bogdan Bola

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza