Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, continuă numirile unor personaje controversate în funcții cheie. După ce am văzut că în „echipa Mitroi” și-au găsit locuri calde funcționari incompatibili, foști angajați ai SRI, oameni care au făcut afaceri cu CJ Constanța, acum vine rândul unui alt personaj despre care timp de 9 ani nu s-a mai auzit nimic.
Florin Mitroi l-a numit, începând cu data de 20 ianuarie, pe Gelu Dănuț Dincă director general interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (instituție din care face parte și Delfinariul).
Gelu Dănuț Dincă (fost comisar șef de penitenciare) s-a pensionat în anul 2016, la vârsta de 48 de ani, după ce o bună perioadă de timp a condus Penitenciarul Poarta Albă. Exact în anul pensionării sale, Corpul de Control al Ministerului Justiției publica un raport în care se arătau o serie de nereguli în penitenciarul condus de Gelu Dănuț Dincă. Mai exact, „VIP-urile” erau favorizate în comparație cu ceilalți deținuți, aceleași VIP-uri erau scoase la muncă la prieteni/rude sau „întocmeau lucrări științifice”, deși la dosar depuneau cereri în care făceau greșeli elementare de gramatică (caz Gigi Becali, care a scris 5 cărți), solicitau de la bibliotecă volume care nu aveau nicio legătură cu temele abordate de ei în tezele „științifice” sau chiar nu consultau nicio carte de la biblioteca pușcăriei în timp ce ei „își elaborau” lucrările. Ne referim aici la condamnați precum Gigi Becali, Cristian Borcea, Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Victor și Ioan Becali, Corneliu Iacubov.
Secția 9 sau secția VIP-urilor s-a creat cu binecuvântarea directorului Gelu Dănuț Dincă, cel care acum a intrat în „echipa Mitroi” și va conduce Delfinariul din Constanța. În secţia exterioară de la Valu lui Traian (comună în care Florin Mitroi era primar la acea vreme), unde se execută pedepsele în regim semideschis, sub conducerea lui Dincă „s-a amenajat rapid o clădire ce zăcea nefolosită de ani de zile, modernizând-o şi aducând-o la un grad de confort ridicat pentru a îndulci șederea celor care locuiau până atunci în palate. Au zidit, au zugrăvit, au pus gresie, faianţă şi termopane, creând astfel un mediu plăcut VIP-urilor încarcerate în secţia 9”, scrie ziarul Adevărul.
Conform aceleiași surse, apropiaţii deținuților povesteau cât de bine o duc şmecherii la „mititica“, unde stau în camere curate şi încălzite, mobilate, utilate cu televizor, frigider şi aparate de sport, primesc vizite fără număr, bani, pachete, mănâncă bunătăţile obişnuite pentru ei, joacă table, se plimbă şi ies la muncă în locuri unde nu făceau nimic – cum a fost Gigi Becali la Academia de fotbal a lui Hagi.
„Borcea era regele confortului: avea chiar şi o cheie de la un telefon special instalat pentru el lângă spălătoria unde ar fi trebuit să lucreze….”, scrie Adevărul.
„De la Gigi Becali a început nebunia, care s-a prins că aici avem condiţii mai bune…Deţinuţii-VIP sunt veniţi cu ordin de sus, nu noi îi protejăm, uitaţi-vă la legile care se dau. Noi ce să le facem?”, se întreba un agent al penitenciarului, citat de aceeași sursă.
Însă, declarația cea mai gravă aparține chiar liderului de sindicat din Penitenciarul Poarta Albă de la acea vreme, Virgil Cârstea: „VIP-urile veneau aici pentru aici găseau corupţia cea mare: directori, adjuncţi, toţi le facilitau şederea ca nişte belferi. O spune şi raportul întocmit de Corpul de control al Ministerului Justiţiei pe vremea ministrului Raluca Prună. Li se punea la dispoziţie inclusiv maşina directorului să meargă la controale medicale în oraş, la cabinete private – ba pentru stomatologie, ba pentru coloană.”