13.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăPoliticăDorin Popescu: Tensiuni în Belarus. Rusia și China s-au grăbit să-l felicite...

Dorin Popescu: Tensiuni în Belarus. Rusia și China s-au grăbit să-l felicite pe Lukașenko

Dorin Popescu (foto sus) este președinte și membru fondator al Asociației Casa Mării Negre din iulie 2017. Este lector universitar asociat la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice (unde predă cursuri din ariile curriculare “Comunicare” și „Relații Internaționale”). Analist politic, fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României – la Moscova, Cernăuți și Sarajevo, inclusiv în funcții de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al șefului Misiunii), jurnalist/publicist, Dorin Popescu deține gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012.

Analizele lui Dorin Popescu pot fi citite și pe www.casamariinegre.ro

Președinții Federației Ruse, Chinei, Kazahstanului și Republicii Moldova au transmis președintelui Alexandr Lukașenko felicitări cu ocazia realegerii acestuia în funcția de șef al statului după alegerile prezidențiale de la 9 august 2020.

Delegația Comunității Statelor Independente, prezentă în Belarus pentru a monitoriza scrutinul, a declarat că nu au fost consemnate infracțiuni care să pună sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor din Belarus. Nu au fost prezenți la scrutin observatori internaționali din partea OSCE.

Un reprezentant al Guvernului Germaniei a declarat că alegerile din Belarus nu au respectat nici măcar standardele democratice minime.

În capitala Belarus are lor în momentul de față o reuniune a ambasadorilor statelor membre UE.

Alexandr Lukașenko a declarat că protestatarii care au ieșit pe stradă sunt conduși din afara țării. Potrivit acestuia, serviciile naționale de securitate ar fi identificat numeroase apeluri telefonice din Polonia, Marea Britanie, Cehia, Ucraina și Federația Rusă către protestatarii din marile orașe. Acesta a declarat că “oamenii sunt conduși din străinătate ca oile”. Lukașenko a declarat că acțiunile de protest sunt organizate din afara țării: “unul dintre acești păpușari este Cehia. Astăzi din Cehia sunt conduse staffurile opoziției”.

Ministrul de interne al Republicii Belarus a anunțat arestarea a cca 3.000 de protestatari, dintre care cca 1.000 la Minsk și cca 2.000 în alte orașe din țară. Secretarul de presă al acestui minister a recunoscut că au existat sau sunt în curs de desfășurare proteste în 33 de orașe din țară.

Lukașenko a declarat că protestatarii ar avea intenția de a ataca reședința acestuia și a promis că nu va exista un Maidan în Belarus.

Principalul candidat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a declarat că nu va recunoaște rezultatele acestor alegeri. Stafful electoral al Svetlanei Tihanovskaia a solicitat oficial președintelui țării să își recunoască eșecul în alegeri. Potrivit datelor gestionate de acest staff, pentru Svetlana Tihanovskaia ar fi votat la alegeri peste 70% dintre alegători.

Președinta staffurilor electorale unificate ale opoziției, Maria Kolesnikova, a confirmat că opoziția nu va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale.

Printr-un comunicat oficial al Președinției Ucrainei, semnat de președintele Volodimir Zelenski, Ucraina solicită autorităților din Belarus maximă reținere, abținerea de la utilizarea forței împotriva protestatarilor și un dialog deschis între părți, întrucât numai o astfel de conduită va permite ieșirea Belarus din această criză complicată. În comunicat se insistă asupra necesității unei cooperări între toate părțile implicate; ”orice legitimitate apare exclusiv dintr-o încredere colectivă. Este evident că de departe nu toți cetățenii sunt de acord cu rezultatele parțiale declarate oficial. Belarus trebuie să implementeze standardele democratice recunoscute peste tot în lume”… Volodimir Zelenski: “Ucraina este interesată (și eu personal de asemenea) ca Belarus să fie cu adevărat o țară independentă și democratică, cu o economie puternică și relații sociale stabile. Belarus este vecinul nostru cel mai apropiat și nu ne este indiferent ce se va îmntânpla în continuare cu prietenii noștri…”.

Cele mai populare

Recent Comments