18.4 C
Constanța
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăPoliticăDobrogea deșertificată. În ultimii 15 ani, nu s-au făcut împăduriri în județul...

Dobrogea deșertificată. În ultimii 15 ani, nu s-au făcut împăduriri în județul Constanța

  • În 2021, din 1.370 de km de canale de irigații din județul Constanța puteau fi utilizați doar 54,30 km de canal (date oficiale de la ANIF)
  • Din 2007 și până în prezent, nu s-a mai împădurit niciun hectar de teren degradat impropriu agriculturii de către Direcția Silvică Constanța.
  • În perioada 2003 – 2007, s-au plantat 3.611 hectare de teren, constituite în perimetre de ameliorare, adică 36 de km² din cei peste 7.000 de km² ai județului.

Datele de mai sus sunt prezentate de deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) și sunt obținute de la Ministerul Mediului.

„Din păcate însă, o grămadă de politicieni își dau cu părerea și fac promisiuni privind stoparea efectelor secetei din Dobrogea. Îi vedeți și dumneavoastră, cum încearcă să vă păcălească și fac tot felul de promisiuni nerealiste. Toți vorbesc despre efecte, însă niciunul nu vrea să combată cu adevărat cauza. Exact asta ne lipsește nouă aici: o asumare politică directă și corectă. Și asta ar fi trebuit să înceapă, zic eu, de la declarația senină a ministrului Mediului: mai puțin de 5% din suprafața jud. Constanța este verde”, spune Bogdan Bola.

Perimetrele de ameliorare

Deputatul arată că anul trecut a purtat discuții cu prefectul județului Constanța despre necesitatea unor perimetre de ameliorare: să reconstruim ecologic acele terenuri degradate sau improprii prin lucrări de instalare a vegetaţiei forestiere – arbori și arbuști, înierbare.

Aceste perdele verzi protective ar duce la umbrirea solului, ceea ce ar reduce drastic efectele evapotranspirației – ar menține apa în sol, ar avea un efect antierozional, ar îmbunătăţi efectiv clima în regiune și ar purifica atmosfera, ar produce oxigen și ar genera diversitate biologică în întreaga zonă.

„Nu mică mi-a fost mirarea când, la doar câteva săptămâni de la acele discuții – 20 mai 2021 – domnul ministru Barna Tanczos vine la Constanța și împreună cu mai marii județului declară că “în ceea ce privește împădurirea, am stabilit împreună cu colegii noștrii de la Direcția Silvică că în următoarele două luni vor fi inventaria terenurile degradate din localitățile județului Constanța, astfel încât la sfârșitul lunii iulie (2021) să avem un inventar al terenurilor care pot fi împădurite. Jud. Constanța nu are o suprafață semnificativă de pădure, din păcate, doar undeva la 5% se situează procentul de teren forestier și fără dar sau poate, este nevoie de păduri noi în această regiune”, adaugă deputatul Bogdan Bola.

De atunci timpul a trecut și nimic nu s-a întâmplat. Conform art. 5 din Legea 100/2010, privind împădurirea terenurilor degradate, stabilește clar faptul că „Identificarea, delimitarea și constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localităților se fac o comisie stabilită prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al direcției pentru agricultură și dezvoltare rurală.”

Conform Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intră în perimetrele de ameliorare, art.3 alin. 2, „cererea sau sesizarea de constituire a unui perimetru de ameliorare se poate face de către direcția pentru agricultură județeană ocolul silvic, agenția județeană/teritorială pentru protecția mediului, proprietarul terenului degradat sau alte persoane interesate și se depune la sediul primăriei comunei, orașului sau municipiului.”

Întrebări pentru prefect și ministru

Bogdan Bola a adresat atât prefectului, cât și ministrului Mediului, o serie de întrebări la care așteaptă răspunsuri:

  • Când și dacă a fost emis ordinul prefectului privind crearea comisiei prevăzute de art. 5 din Legea nr. 100/2010? Care este rezultatul activității sale?
  • La mai bine de un an de la promisiune, a fost întocmită o situație privind suprafața totală a terenurilor degradate la nivelul județului Constanța la finalul lunii iulie 2021, așa cum a promis Ministrul?
  • Câte propuneri privind identificarea și delimitarea terenurilor degradate, în vederea includerii acestora în perimetre de ameliorare, au fost înaintate unităților administrativ teritoriale de către Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța de la intrarea în vigoare a Legii 100/2010? Care sunt aceste unități administrativ teritoriale?
  • Câte contracte de finanțare care au ca obiect împădurirea unor suprafețe aflate pe raza județelor Constanța au fost încheiate în cadrul Submăsurii 8.1 – “Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurire”? Vă reamintesc, exact ca acum un an, că dezastre precum secarea lacului Nuntași pot fi evitate prin astfel de măsuri.
  • Ce activități a desfășurat Min. Mediului, prin Direcția Silvică Constanța, pentru ameliorarea terenurilor degradate din județul Constanța în ultimele 12 luni? Au făcut vreun demers, au solicitat fonduri, au făcut ceva…practic din fișa postului?

Ca fapt divers, Tanczos Barna avea termen (potrivit legii) să îmi răspundă la aceste întrebări până pe 30.06.2022…și nimic până în ziua de azi! Prefectura Constanța se află încă în termenul legal de a-mi răspunde, punctual și clar, la aceste întrebări! Însă nu știu câtă răbdare mai are și natura asta cu noi, până înțelegem că trebuie să ne mișcam urgent, pentru binele nostru și al generațiilor care urmează”, explică deputatul.

Cele mai populare

Recent Comments