18.4 C
Constanța
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăActualitateTulcea dă României un nou campion mondial. Cine este Cătălin Chirilă, medaliat...

Tulcea dă României un nou campion mondial. Cine este Cătălin Chirilă, medaliat cu aur la canoe

Silviu Feodor, deputat, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), a salutat câștigarea de către Cătălin Chirilă a medaliei de aur la proba de 1.000 de metri la canoe (Halifax – Canada). Astfel, Chirilă devine al doilea campion al lumii, după Patzaichin, care provine din această etnie.

„Din Sarichioi, județul Tulcea, etnicul nostru Cătălin Chirilă este noul campion al lumii la canoe 1, proba de 1.000 de metri. Cu ani în urmă, un alt etnic, marele Ivan Patzaichin, a luat aur de două ori în această probă. În istoria sportului românesc, Cătălin este al patrulea sportiv cu aur la 1.000 de metri, după Aurel Macarencu (în 1986), Ivan Patzaichin (în 1973 și 1977) și Simion Ismailciuc (în 1963)”, spune Silviu Feodor.

Catalin Chirilă, Silviu Feodor și Petre Condrat foto: redacția Zorile

Președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România notează faptul că noul campion mondial este o persoană credincioasă, dintr-o familie de staroveri, care muncește foarte mult, avându-l ca antrenor secund pe un alt campion mondial rus lipovean – Petre Condrat din Carcaliu, județul Tulcea (care are un aur la C-4 500 m în 2003).

„Este o performanță uriașă a acestui sportiv de numai 24 de ani – o medalie de aur și una de argint la Campionatul Mondial de kaiac-canoe de la Halifax (Canada). Este un pas important al lui Cătălin Chirilă spre Jocurile Olimpice de la Paris din anul 2024! Mult succes. Așa cum a făcut-o Ivan Patzaichin, îți doresc, Cătălin, să aduci, și ai și reușit deja, glorie multă acestei minunate țări a noastre – România”, spune Silviu Feodor.

Cătălin s-a născut în anul 1998, în Tulcea. În octombrie 2019, a fost inclus în „Samurai 2020”, programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediței de vară a JO Tokyo 2020, spune Comitetul olimpic Român. A obținut, la Tokyo, locul 11 la proba C1 – 1.000 de metri și locul 5 la proba C2 – 1.000 de metri.

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments