16.4 C
Constanța
marți, septembrie 28, 2021
AcasăJustițieDe ce s-a predat Sorin Strutinsky în Italia. Șmecheria la care recurg...

De ce s-a predat Sorin Strutinsky în Italia. Șmecheria la care recurg infractorii români

Sorin Strutinsky, mâna dreaptă a celebrului cuplu de infractori Radu Mazăre & Nicușor Constantinescu, s-a predat în luna martie autorităților din Italia. El era urmărit internațional după ce instanțele din România l-au condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, explică de ce infractorii condamnați în România preferă să se predea în Italia. De asemenea, ea oferă o serie de soluții pentru ca acest fenomen să fie oprit.

Iată postarea Anei Birchall făcută pe contul său de Facebook:

„Are sens să întreb de ce oare domnul Sorin Strutinsky ( partenerul de afaceri a lui Radu Mazăre), condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, s-a predat autorităților din Italia?

Răspunsul este simplu: s-a predat că să nu fie extrădat că nu degeaba era însoțit de doi avocați, printre care și Cristian di Giusto, cel care i-a reprezentat pe Daniel Dragomir și Alina Bică, două dintre persoanele condamnate definitiv în România și fugiți, tot în Italia!

Am propus soluții de modificare urgenta a legii precum și necesitatea reluării dialogului început de mine în vara anului 2019 cu Comisia European și Consiliul asupra eficientei mandatului european de arestare!

Din păcate la Ministerul Justiției nu s-a făcut nimic și, în afară de niste declarații belicoase, pe fond conțină să nu se ia nicio măsură care practic să stopeze acest fenomen al fugarilor! În timp ce ministrul justiției doarme în front, fugarii continuă să râdă în nas autorităților din Romania și se „predau” când stiu că nu sunt șanse să fie aduși acasă! Apropo, de Bică, Dragomir și ei „predați de buna voie tot în Italia” se mai aude ceva?

Așa cum am mai spus, în ultima vreme s-a dezvoltat o nouă rețetă perfecționată de persoanele condamnate definitv care fug din țară înainte de punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

În contextul în care este rezonabil să asumăm că această practică, această rețetă a fugarilor va continua să fie practicată consider că este absolut necesar ca ministerul Justiției (care are drept de inițiativă legislativă) să vină urgent cu o propunere de modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță, să aplice din oficiu și o măsură preventivă, precum interdicția de a părăsi țara de exemplu.

Așa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate măsurile, inclusiv cu modificări legislative urgente, care se impun acasă (de exemplu de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurință, măsurile precum controlul judiciar, interdicția de a părăsi țara, consemn la frontieră etc.) tocmai pentru a preveni fuga din țară până la rămânerea definitivă și punerea în executare a unei hotărâri judecătorești!

În 2019 începusem demersurile pentru astfel de modificări și clarificări legislative!Trebuie reținut faptul că în acest moment măsurile preventive pot fi dispuse și de către instanță, în timpul judecății, la cererea Parchetului, în condițiile și scopurile prevăzute de lege.

Astfel de măsuri pot fi dispuse și din oficiu, de exemplu „împiedicarea inculpatului să se sustragă de la judecată” (care nu este egală cu „împiedicarea inculpatului să se sustragă de la executarea pedepsei”). Problema practică învederată de mulți judecători este dată de faptul că o astfel de faptă nu poate fi prezumată de judecător, „fără nicio probă sau indiciu” cu atât mai mult cu cât majoritatea fugarilor, dacă nu toți, se prezintă personal în timpul procesului la toate termenele de judecată.

Tocmai de aceea consider că ministrul Justiției are obligația să vină în regim de urgență cu această modificare legislativă pentru a da atât procurorilor cât și judecătorilor TOATE instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară înaintea unei hotărâri judecătorești definitive!În caz contrar cei certați cu legea vor continua să fugă din țară, vor continua să râdă în nas autorităților române din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul român vă cheltui resurse financiare importante FĂRĂ să îi aducă înapoi în țară să își execute pedeapsa, așa cum ar fi legal!”, scrie Ana Birchall.

Radu Mazăre și Sorin Strutinsky sursa foto: comisarul.ro

Cele mai populare

Recent Comments