Cum scapă infractorii de munca în folosul comunității cu ajutorul medicilor

Un medic de familie a recunoscut în fața procurorilor DNA că l-a ajutat pe un infractor să scape de munca în folosul comunității la care a fost condamnat. Medicul i-a eliberat o adeverință prin care spunea că respectivul nu  este „apt” pentru muncă.

În anul 2018, Radu Ștefan, administratorul unei firme private, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. Totodată, inculpatul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 zile la una din cele două instituții publice: Primăria orașului Eforie sau Consiliul Local al orașului Eforie.

Dosarul în care Radu Ștefan a fost condamnat îl avea ca inculpat și pe actualul primar al comunei Tuzla – Reșit Taner – (la data faptelor viceprimar), acuzat tot de șantaj. Acesta a fost achitat de către magistrați.

Infractorii nu muncesc în folosul comunității

Pentru a nu executa cele 90 de muncă în folosul comunității, Radu Ștefan a apelat la serviciile medicului de familie Cristina Chiriloaie, care are cabinetul în Eforie Sud.

Aceasta, spun procurorii DNA, la data de 26 februarie 2019, în calitate de medic de familie, ar fi eliberat condamnatului o adeverință din care rezulta că aceasta nu este apt pentru muncă, „deși cunoștea că acest document nu putea fi emis decât de un medic specializat în medicina muncii.

Cu această adeverință, Radu Ștefan a scăpat de obligația de a munci în folosul comunității.

Medicul de familie, acuzat de uzurpare a funcției și favorizarea infractorului, și-a recunoscut fapta și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu cei de la DNA.

„În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 3 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, spun procurorii.

Medicul Cristina Chiriloaie a fost trimisă în judecată în luna aprilie 2021, iar dosarul se va judeca la Tribunalul Constanța.

Citește și:
Urmărește-ne pe:

Doneaza