Primării DobrogeneConsiliul Județean Constanța și instituții subordonate cumpără servicii juridice de la avocatul...

Consiliul Județean Constanța și instituții subordonate cumpără servicii juridice de la avocatul firmei președintelui Florin Mitroi. „Este prietenul meu”

„Echipa Mitroi” a promis că aduce „Valu schimbării” în județul Constanța. Deocamdată, „Valu” a  venit doar cu numiri în funcții de conducere în instituțiile subordonate Consiliului Județean, iar acum cu contracte date avocatului familiei președintelui CJ Florin Mitroi (PNL).

Citește și: Cât îi costă pe constănțeni „echipa Mitroi”. Fiecare consilier al președintelui CJ primește spor pentru condiții de muncă vătămătoare și indemnizație de hrană

În prima ședință de Consiliu Județean Constanța (CJC) de anul acesta, la propunerea lui Florin Mitroi, consilierii au votat „achiziția serviciilor de asistență și reprezentare juridică”, iar președintele CJ a fost mandatat să semneze contractul cu Societatea Civilă de Avocați „Lițcanu & Gheorghiță”. Același lucru l-au făcut și pe 27 februarie, la cea de-a doua ședință de CJ din 2025, când au aprobat semnarea unui nou contract de asistență și reprezentare juridică cu Societatea Civilă de Avocați „Lițcanu & Gheorghiță”.

Aceeași societate de avocatură a prins, în „perioada Mitroi”, contracte și cu cel puțin trei instituții subordonate Consiliului Județean: Drumuri Județene Constanța SA, Direcția Județeană de Pază și Spitalul Județean Constanța. Toate aceste instituții subordonate sunt conduse de persoane numite „în perioada Mitroi”, fiind oameni de încredere ai președintelui CJC.

Adrian Gelu Gheorgiță sursa foto: Facebook

 Avocatul Adrian Gelu Gheorghiță (unul dintre cei doi asociați ai casei de avocatură amintite mai sus) este un apropiat al președintelui Florin Mitroi, pe cei doi legându-i o veche prietenie. Gheorghiță și Mitroi au fost colegi chiar și în politică, în perioada Partidului Democrat și Partidului Democrat-Liberal, când avocatul a ocupat timp de un mandat funcția de consilier județean. Mai mult, Florin Mitroi susține că Adrian Gheorghiță este nașul fiului său, lucru pe care avocatul, însă, îl infirmă.

De ce ar avea nevoie CJC de serviciile unei case de avocați? Răspunsul îl dă președintele Mitroi în motivarea proiectelor prin care propune consilierilor să voteze contractele cu Lițcanu&Gheorghiță: „În prezent, reprezentarea intereselor CJC şi ale președintelui CJC în fața instanțelor judecătorești cade în sarcina Serviciului Juridic şi Contencios, prin consilieri juridici… La acest moment, pe rolul instanțelor de judecatã sunt înregistrate aproximativ 200 de litigii, în care CJC sau președintele sunt părți. Totodată, este imperios necesar ca apărările să fie formulate de către avocați specializați, cu experiență profesională în domeniu precum și din punct de vedere procedural, iar achiziția acestor servicii juridice ar fi în avantajul autorității publice şi pe deplin justificate.”

Contracte publice pentru avocatul familiei Mitroi

Primul contract, aprobat în ședința din ianuarie 2025, se referă la reprezentarea Consiliului Județean în două procese: unul început în 2017 cu Romsilva (pe fond) și celălalt, început la finalul anului 2024, cu Mihai Angelescu, fostul director al Direcției de Pază Constanța. Valoarea totală maximă a contractului este de 12.500 de lei + TVA.

Litigiile în care CJC va fi reprezentată de Litcanu&Gheorghiță, conform HCJ din ianuarie 2025

Al doilea contract semnat de Consiliul Județean Constanța cu Societatea Civilă de Avocați „Lițcanu & Gheorghiță”, în luna februarie 2025, are ca scop reprezentarea în patru procese: unul cu Mamaia SA (pe fond, început în anul 2020), altul cu Herli Sof SRL (pe fond, început în 2024), altul cu Sindicatul Liber din Învățământul Județului Bacău (revendicarea unui teren din Eforie; 2017, proces în apel) șu unul cu Angelescu Mihai, fostul director al Direcție de Pază a Județului Constanța (suspendarea executării dispoziției emise de președintele CJ). Pentru reprezentarea în aceste patru dosare, societatea de avocatură a lui Adrian Gheorghiță va încasa suma maximală de 28.000 de lei + TVA.

Litigiile în care CJC va fi reprezentată de Litcanu&Gheorghiță, conform HCJ din februarie 2025

Al treilea contract este încheiat între firma de avocatură și SC Drumuri Județene Constanța SA, companie subordonată Consiliului Județean. Pe 20 decembrie 2024, Drumuri Județene contractau servicii de „consultanță juridică” pentru anul 2025, în totalul a 300 de ore, cu o valoare estimată de 120.000 de lei + TVA. Suma de 120.000 de lei ar fi o valoare estimată, bazată pe un onorariu de 300 de lei/oră + TVA, explică instituția publică, deși matematic ar rezulta un total de 400 de ore/an, nu 300 de ore cum suștin cei de la Drumuri Județene sau un onorariu de 400 de lei/oră pentru 300 de ore/an.

A fost solicitată o singură ofertă, de la SCA Lițcanu & Gheorghiță, cu care doar ce se încheiase un contract de consultanță juridică și de reprezentare, semnat în luna august 2024, pentru prestații până la finalul anului 2024 și care a dovedit criterii de calitate ale serviciilor prestate în cele 5 luni ale anului 2024”, au declarat pentru Dobrogea Live cei de la Drumuri Județene. Așadar, societate de avocatură și-a făcut „intrarea” la Drumuri Județene Constanța SA în luna august 2024 când Florin Mitroi era președinte ales al CJ Constanța, iar Mihai Lupu, președintele în exercițiu la acea vreme, era lipsit de orice putere decizională deoarece PNL controla votul consilierilor județeni.

Citește și: „Echipa Mitroi”. Gelu Dănuț Dincă, numit director la Delfinariul Constanța. A condus Penitenciarul Poarta Albă în perioada când VIP-urile aveau condiții de lux

În perioada 2022-2024, Drumuri Județene Constanța SA a avut contracte pentru servicii juridice cu avocatul Gudu Constantin Andrei în valoare de 269.160 de lei/an 2022; 433.247 de lei/an 2023; 254.256 de lei/an 2024.

Al patrulea contract încheiat de Lițcanu & Gheorghiță este cu Direcția de Pază a Județului Constanța, instituție subordonată Consiliului Județean. Astfel, din noiembrie 2024 și până acum, Direcția a contractat firma de avocatură în vederea reprezentării în trei procese, așa cum se vede în imaginea de mai jos:

În prezent colaborăm cu Societatea civilă de avocatură Lițcanu & Gheorghiță, pentru pregătirea apărărilor şi reprezentare în fața instanțelor de judecată în vederea soluționării litigiilor prezentate mai sus. Criteriul de selecţie al Societății civile de avocatură Litcanu&Gheorghiță în vederea prestării serviciilor de asistenţă şi reprezentare juridică pentru apărarea intereselor Direcţiei de Pază a Judeţului Constanţa, a fost onorariul minimal propus. La achiziția serviciilor de apărare și reprezentare în litigiile menţionate mai sus am avut în vedere experienţa vastă, rezultatele obţinute în fața instanţelor de judecată de către Societatea civilă de avocatură Litcanu&Gheorghiță, precum şi onorariul minimal propus”, explică pentru Dobrogea Live cei de la Direcția de Pază.

Citește și: „Echipa Mitroi”. Cine este Gabriel-Felician Croitoru, fost ofițer SRI, recrutat de președintele Consiliului Județean Constanța. „Oamenii serviciilor nu vorbesc!”

Al cincilea contract ar fi încheiat, după spusele președintelui Florin Mitroi, cu Spitalul Județean Constanța, instituție subordonată Consiliului Județean. Până în acest moment, unitatea spitalicească nu ne-a transmis un răspuns oficial la solicitarea noastră de a afla valoarea contractului încheiat cu societatea de avocatură Lițcanu & Gheorghiță.

Florin Mitroi: Am încredere în avocatul Gheorghiță

Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat că avocatul Adrian Gheorghiță este prietenul meu” și preferă să lucreze cu el deoarece „are încredere în el”, iar tarifele societății de avocatură sunt cele mai mici. Tot Mitroi a fost cel care a recunoscut că Gheorghiță este avocatul familiei sale și îi reprezintă în procesele pe care societatea Andra Internațional SRL (unde este asociat majoritar) le are. Lițcanu & Gheorghiță și a este societatea de avocatură cu care a lucrat și la Primăria Valu lui Traian, în timpul cât a ocupat funcția de primar.

De altfel, reprezentanții Consiliului Județean au recunoscut faptul că președintele Florin Mitroi a fost cel care a decis să solicite o ofertă din partea Lițcanu & Gheorghiță în vederea contractării de servicii juridice. A făcut acest lucru „în baza experienței pe care o au avocații solicitați în spețe asemănătoare”, spune Ionela Costache, directorul de cabinet al președintelui CJ, care ne asigură că instituția publică a respectat regula „celor trei oferte”, desi în documentele publice apara doar căte două oferte, atât la contractul din ianuarie, cât și la cel din februarie 2025, iar una dintre oferte este cea a lui Gheorghiță.

Adrian Gheorghiță: Relația apropiată cu Florin Mitroi nu constituie un avantaj

Avocatul Adrian Gelu Gheorghiță spune că a a fost „contactat prin email de funcționari din cadrul Serviciului Juridic al CJC”, în legătură cu transmiterea de oferte în vederea reprezentării Consiliului Județean Constanța în diverse litigii. Avocatul subliniază că procedura de achiziționare a  serviciilor de asistență juridică pe reprezentare în litigii reprezintă excepție de la procedurile de achiziție publică, conform art. 29 alin. 3 lit. b din Legea 98/2016.

Legat de relația de prietenie pe care o are cu Florin Mitroi, Gheorghiță ne-a declarat: „Relația apropiată cu președintele Mitroi Florin nu a constituit un avantaj, ci experiența profesională a societății de avocați Lițcanu și Gheorghiță, care funcționează neîntrerupt în acest domeniu al asistenței juridice în domeniul administrației publice de peste 20 de ani. Echipa de avocați Lițcanu si Gheorghiță este formata din 8 avocați specializați în diverse domenii și care sunt toți implicați în activitatea profesională și în reprezentarea CJC în litigiile de mai sus, astfel că legătura personală dintre subsemnatul Adrian Gheorghiță și Mitroi Florin nu constituie un avantaj.

Citește și: Incompatibila Gianina Topolov (PNL) a plecat din Consiliul Județean Constanța pentru a-l consilia pe președintele Florin Mitroi. Va fi și director adjunct la ADD

Conform Ghidului privind incompatibilitățile și conflictul de interese publicat de Agenția Națională de Integritate (ANI): „Un oficial public este în conflict de interese atunci când, în virtutea funcției publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei decizii cu privire la care are și un interes personal”.

Recomandarea 10/2000 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei include o definiție a conflictului de interese pentru funcționarii publici în articolul 13: „Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri…”.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.