Sediul fostului CAP din comuna Pantelimon (județul Constanța) va avea, din toamna viitoare, o nouă funcționalitate: After School.
Clădirea a fost construită în anii 1964-1965 și a adăpostit birourile CAP-ului (Cooperativa Agricolă de Producție) până în anul 1991 când CAP-urile au fost desființate.

„Birourile au fost preluate de Societățile Agricole nou înființate. Ulterior, clădirea a fost predată Primăriei Comunei Pantelimon și între anii 2006- 2007 după o renovare sumară, a funcționat ca sediu de Primarie”, explică primarul Costel Armășescu.
După anul 2007 imobilul nu a mai fost folosit, acesta degradându-se. După încă opt ani, în 2015, s-a decis renovarea clădirii, acesta fiind considerată un „simbol al localității”.

În anul 2017, administrația locală semna contractul de finanțare prin PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală – AHIR) pentru înființarea în comună a unui centru After School în clădirea fostului CAP. Valoarea de atunci a investiției era de aproximativ 1,45 de milioane de lei.

Însă, lucrurile nu s-au mișcat așa de repede precum au vrut edilii (Vasile Neicu – primarul care a demarat proiectul – și Costel Armășescu – actualul primar). După ce s-au realizat toate documentațiile necesare, s-au obținut toate avizele și autorizațiile, în 2019 s-a organizat prima licitație pentru găsirea unei firme care să execute proiectul.
„Din păcate nu s-a prezentat nicio firmă. A fost actualizat devizul general și în luna martie 2020 a fost reluată procedura de licitație. Au fost depuse 4 oferte, iar după mai multe ședințe de lucru ale comisiei de evaluare a ofertelor din punct de vedere tehnic și financiar, în luna august 2020 SC Trivium Pontes SRL a fost desemnată câștigătoarea contractului de execuție al lucrărilor”, povestește Costel Armășescu.

Din 2020 până acum s-a lucrat la acest proiect, ajungându-se aproape de finalizarea lui. Desigur, urmează ca primăria, din fonduri proprii, să utileze toate spațiile astfel încât, din septembrie 2024 Centrul After School din comuna Pantelimon să primească primii elevi.
„Cam atât durează la noi realizarea unui proiect. Au fost multe sincope independente de voința noastră (pandemie, explozia prețurilor la materiale etc.)”, adaugă primarul.
Centrul va fi organizat după modelul unui Centru de Zi pentru copii, va avea o bibliotecă, un birou, o sală de calculatoare, vestiar, grupuri sanitare, șase camere și o sală unde va fi amplasată centrala termică alimentată cu combustibil solid. De asemenea, copiii se vor bucura de un spațiu de joacă amenajat în curtea centrului, precum și de un parc.
„De investiția noastră vor beneficia copiii familiilor cu o situație materială deficitară. Totul va fi absolut gratuit. Condiția este ca ei să învețe, să-și dorească să continue studiile, iar noi, administrația locală vom face tot ceea ce ne stă în putință s-i ajutăm să-și finalizeze studiile. Vor putea în acest Centru After School să-și facă temele, și să participe la activității colective astfel încât să nu mai resimtă diferența dintre ei și ceilalți elevi”, concluzionează primarul.