Teatrul de Vară din Mamaia, celebru pentru organizarea Festivalului de Muzică Ușoară cu același nume (42 de ediţii), a fost inaugurat pe 25 august 1963. Clădirea-simbol de pe litoral a fost abandonată în anul 2012, când autoritățile au pus lacătul pe ea.
Consiliul Județean Constanța a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care îii îndeamnă pe locuitorii orașului și județului Constanța să se implice în alegerea materialelor pentru finisajele Teatrului de Vară Mamaia.
„Și pentru că județul Constanța și patrimoniul său cultural aparțin comunității, președintele CJC, Florin Mitroi, dorește să consulte cetățenii în luarea acestor decizii. La intrarea în sediul Consiliului Județean Constanța (B-dul. Tomis Nr. 51) sunt expuse mostre ale unor materiale de finisaje interioare și exterioare ce urmează să fie utilizate de proiectant în amenajarea teatrului”, transmite CJC.
Recomandările și opiniile publicului vor fi transmise la adresa de e-mail: comunicare@cjc.ro
Program vizitare: Luni – Joi: 08:00 – 16:30; Vineri: 08:00 – 14:00.

„Va fi o piață alimentară”
Arhitectul Cristian Tănase a declarat, în ianuarie 2023 (când Consiliul Județean a prezentat machetele), că reabilitarea Teatrului de Vară din Mamaia se face în grabă și va distruge imaginea consacrată a clădirii care era un simbol al stațiunii și al litoralului.
„Era cel mai mare teatru de vară din România. Prin arhitectura lui, cu acele plăci de beton verticale, dispuse perimetral și deschise total, a devenit un simbol al litoralului românesc. Era un punct de atracție turistică în sine. Toate acele plăci au fost placate cu biscuiți ceramici comandați special, cu o nuanță deosebită de albastru-culoarea valurilor mării”, explică arhitectul.
El spune că pentru reabilitarea unui astfel de edificiu trebuia organizat un concurs de proiecte, care să atragă case de arhitectură importante din toată lumea, iar planurile să țină cont neapărat de istoria acestei clădiri și zona unde este amplasată.
În schimb, CJ Constanța a ales calea simplă girând proiectele unei firme din Ostroveni (Dolj), specializată în comerțul cu amănuntul în magazine nealimentare, și ale unei firme de prin Iași, care au distrus exact esența teatrului de vară. Mai jos se poate vedea ălanul subsolului care cuprinde în partea dreaptă informații copiate de către proiectanți de la un plan al primăriei comunei Tomești.
„Conform machetelor apărute în spațiul public, teatrul va fi ca o cutie din punct de vedere volumetric, cu un acoperiș chiar și retractabil care stă pe o structură spațială de grinzi metalice cu înălțime de peste 1 metru și care creează la interior aspectul unei piețe de legume, nicidecum a unui edificiu cultural”, precizează arhitectul.
Cristian Tănase spune că proiectul reabilitării teatrului de vară trebuie regândit ca și volumetrie, trebuie revenit la proiectul inițial fără a „moderniza” forma arhitecturală a acestuia. De fapt, toată zona în care este amplasat teatrul trebuie gândită ca făcând parte din ansamblul teatrului de vară. Citește pe lag despre acest subiect.
Aflat în patrimoniul Consiliului Județean Constanța, Teatrul de Vară Mamaia a devenit o toaletă publică ambulantă și un focar de infecție pe lângă care trec zilnic mii de turiști care aleg Mamaia în sezonul estival.
Citește și: