Consiliul Județean Constanța a anunțat că-și dorește ca în luna septembrie să fie organizată cea de-a 43-a ediție a Festivalului de muzică ușoară Mamaia. Pentru ca un astfel de eveniment să fie posibil, autoritățile dau de zor cu pregătirea reabilitării Teatrului de Vară din Mamaia, reabilitare criticată, însă, de specialiști.
„S-au făcut evaluări și Teatrul de Vară Mamaia nu necesită intervenții la structură, ci doar o consolidare minimală și dotare, deoarece nu este afectată structura construcției”, a declarat pentru „Adevărul” Mihai Lupu, președintele CJ Constanța.
Consiliul Județean Constanța speră ca la finalul lunii martie să fie terminată etapa licitației proiectării și execuției lucrărilor. Apoi, în perioada aprilie – august 2023 ar urma să să se efectueze acolo toate reparațiile necesare.

„Va fi o piață alimentară”
Arhitectul Cristian Tănase, secretar general al organizației municipale Forța Dreptei Constanța, susține că reabilitarea Teatrului de Vară din Mamaia se face în grabă și va distruge imaginea consacrată a clădirii care era un simbol al stațiunii și al litoralului.
„Era cel mai mare teatru de vară din România. Prin arhitectura lui, cu acele plăci de beton verticale, dispuse perimetral și deschise total, a devenit un simbol al litoralului românesc. Era un punct de atracție turistică în sine. Toate acele plăci au fost placate cu biscuiți ceramici comandați special, cu o nuanță deosebită de albastru-culoarea valurilor mării”, explică arhitectul.

El spune că pentru reabilitarea unui astfel de edificiu trebuia organizat un concurs de proiecte, care să atragă case de arhitectură importante din toată lumea, iar planurile să țină cont neapărat de istoria acestei clădiri și zona unde este amplasată.
În schimb, CJ Constanța a ales calea simplă girând proiectele unei firme din Ostroveni (Dolj), specializată în comerțul cu amănuntul în magazine nealimentare, și ale unei firme de prin Iași, care au distrus exact esența teatrului de vară. Mai jos se poate vedea ălanul subsolului care cuprinde în partea dreaptă informații copiate de către proiectanți de la un plan al primăriei comunei Tomești.

„Conform machetelor apărute în spațiul public, teatrul va fi ca o cutie din punct de vedere volumetric, cu un acoperiș chiar și retractabil care stă pe o structură spațială de grinzi metalice cu înălțime de peste 1 metru și care creează la interior aspectul unei piețe de legume, nicidecum a unui edificiu cultural”, precizează arhitectul.
Cristian Tănase spune că proiectul reabilitării teatrului de vară trebuie regândit ca și volumetrie, trebuie revenit la proiectul inițial fără a „moderniza” forma arhitecturală a acestuia. De fapt, toată zona în care este amplasat teatrul trebuie gândită ca făcând parte din ansamblul teatrului de vară.

„Este inadmisibil să ai un teatru de vară ca edificiu cultural, iar lângă el să ai magazine care vând chiloți și saltele gonflabile. Gândiți-vă că seara, în ținute elegante, oaspeții teatrului trec printre tarabe”, concluzionează Cristian Tănase.
