Bogdan Bola: „Umiliți de Guvernul PSD/PNL, medicii de familie se pregătesc să pună lacătele pe cabinete” (P)

Deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei) trage un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu.

Citește și: Medicii de familie, scrisoare către Guvern și Parlament: Asistența medicală primară, la un pas de prăbușire!

„Umiliți de Guvernul PSD – PNL, medicii de familie se pregătesc să pună lacătele pe cabinete. Sistemul de sănătate este la un pas de colaps și prea puțini români au habar de acest lucru. De la 01 februarie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le propune medicilor de familie și specialiști din ambulatoriu semnarea unui nou act adițional la Contractul Cadru care presupune scăderea punctului „per capita” (pentru un pacient) de la 12 lei la 7,7 lei, iar la servicii de la 8 lei la 6,2 lei”, spune Bogdan Bola.

Aceasta scădere fără precedent a finanțării va duce la incapacitatea medicilor de familie de a susține propriile cabinete, deoarece ei se confruntă cu creșterile salariale ale angajaților, consumabilelor, creșterea costurilor la contractele cu diverși furnizori.

Spitalele vor fi blocate

„Așadar, de la 01.02.2024, este foarte probabil ca medicii de familie să închidă cabinetele, iar consecința va fi deosebit de gravă – spitalele vor fi luate cu asalt și blocate. De exemplu: în medie, un medic de familie are cam 20 de consultații pe zi la cabinet. În lipsa acestor consultații primare, pacienții nu vor avea de ales decât varianta de a se prezenta in Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor sau în mediul privat contracost (în lipsa eliberării de bilete de trimitere, consultațiile se vor achita integral de către pacient)”, adaugă deputatul Forța Dreptei.

Forța Dreptei anunță că a fost și este alături de medicii de familie. În decembrie 2023, la dezbaterea Bugetului de stat pentru 2024, Bogdan Bola a depus un amendament prin care solicita păstrarea și în acest an a valorii punctului „per capita” ca în 2023. „Desigur, parlamentarii PNL – PSD au respins acest lucru deoarece pentru ei Sănătatea românilor nu este o prioritate…”, explică deputatul.

„Desigur, la anumite televiziuni veți vedea politicienii PSD- PNL cum se laudă că bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, dar ce nu vă spun acești oameni este că majorarea bugetului se face prin reducerea fondurilor alocate medicinei de familie, ambulatoriului de specialitate și stomatologiei.
Așadar, ei cresc bugetul Sănătății tăind bani de la Sănătate. Este de noaptea minții! Doar „specialiștii” lui Ciucă și Ciolacu puteau realiza acest lucru, care este similar cu un atentat la sănătatea românilor”,
concluzionează Bogdan Bola.

Medicii de familie atrag atenția că modificările noului act adițional vin în contradictoriu chiar și cu acordul de împrumut acordat de Banca Mondială în 2019, în care statul român se angajează să crească bugetul medicinii primare, treptat, de la 10% la 12%, dar, în aceste condiții, procentul real scade sub 6%. Și mai grav este că toate aceste modificări au fost făcute fără a exista o proiecție socio-economică asupra impactului pe care-l va avea în societatea noastră micșorarea bugetului AMP de la 9% la 6%.

Urmărește-ne pe:

Doneaza