0.4 C
Constanța
miercuri, decembrie 1, 2021
AcasăPoliticăBogdan Bola (PNL): Am promis că nu vom repeta greșelile PSD, dar...

Bogdan Bola (PNL): Am promis că nu vom repeta greșelile PSD, dar ne îndreptăm spre scenariul din 2019

Deputatul constănțean Bogdan Bola (PNL) trage un semnal de alarmă asupra comportamentului iresponsabil al reprezentanților Guvernului, care, în loc să își exercite cu maximă responsabilitate atribuțiile, „se țin de jocuri politice și mascarade ieftine, care ne costă scump”.

Totodată, Bogdan Bola reamintește că Guvernul României se îndreaptă către o perioadă în care nu va mai putea adopta niciun fel de acte normative, deoarece, pe 20 octombrie se termină termenul limită de ministru interimar la Justiție, iar moțiunea de cenzură adoptată împotriva Guvernului Cîțu nu prelungește în niciun fel mandatele miniștrilor interimari. În perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, potrivit Codul administrativ:

În locul unor decizii imediate și în interesul țării, Guvernul României se îndreaptă către o perioadă în care nu va mai putea adopta niciun fel de acte normative. Pe 20 octombrie se termină termenul limită de ministru interimar la Justiție, iar moțiunea de cenzură adoptată împotriva Guvernului Cîțu nu prelungește în niciun fel mandatele miniștrilor interimari. Nu există un text constituțional care să sprijine aceasta ipoteză, termenul stabilit de către art. 107 alin. (5) din Constituție fiind de “cel mult 45 de zile”.

Domnul Lucian Bode a fost numit ministru interimar la ministerul justiției în data de 2 septembrie, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion, iar noi, PNL, nu am făcut până acum o propunere de ministru plin. Asta înseamnă că, pe lângă actualele interdicții ale Guvernului interimar, acesta e în pericol să nu mai poată adopta nici hotărâri de guvern, întrucât acestea trebuie avizate de către Ministerul Justiției.

Potrivit art. 110 din Constituție, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern. În perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, mai arată Codul administrativ (art. 37).

Astfel, deputatul Bola consideră că „Într-o perioadă de grele încercări, un astfel de haos legislativ nu ar trebui să fie permis în guvernarea noastră, sub nici-o formă. Codul administrativ, intrat în vigoare la 3 iulie 2019, vine cu completări, precizând că Guvernul interimar poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi. În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi.

Prelungirea interimatului nu se poate efectua de la sine, fiind necesar un act juridic întemeiat legal or, normele constituționale nu conțin dispoziții referitoare la o astfel de situație. Procedurile constituționale trebuie folosite în scopul asigurării funcționării statului, a colaborării loiale între instituții, nu a blocării lui.

Prin urmare, oricât de mult ar încerca unii și ar apela la jocuri politice nedorite de nimeni, Guvernul Cîțu nu va mai putea efectiv să guverneze până la instalarea unei noi echipe guvernamentale. Toate astea în timp ce zilnic sunt peste 15.000 de persoane confirmate drept infectate cu Covid-19, nu mai există paturi la ATI și zilnic peste 300 de persoane pierd lupta în fața Covid-19. Iar colac peste pupăză, examenul de rezidențiat de luna viitoare este în pericol de a nu mai putea fi susținut atunci și de a fi amânat.”

Promisiunea Guvernului de a nu repeta greșelile PSD, se pare că va fi încălcată, iar una din categoriile profesionale care vor fi afectate în mod direct va fi cea a miilor de tineri medici care urmează să susțină examenul de rezidențiat, după cum arată Bogdan Bola:

Când am fost aleși prin vot anul trecut, am promis că nu vom repeta greșelile PSD, iar noi acum ne îndreptăm cu pași repezi spre scenariul anului 2019! Și atunci, din cauza lipsei semnăturii unui ministru, examenul de rezidențiat s-a amânat! Ieri, s-a dat Ordinul 2067/2021 privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat, pentru sesiunea 21 noiembrie 2021, însă mai sunt încă două ordine necesare pentru susținerea examenului: cel prin care se desemnează comisia comuna centrală și comisiile locale pentru organizarea concursului și altul prin care se aprobă cifra de școlarizare la concurs.

În doar opt zile, nu vom mai avea ministru interimar nici la Sănătate, mandatul domnului Cseke Attila expirând pe 22 octombrie! Și prin urmare nu va mai fi nimeni să semneze acele ordine, care vor afecta în mod direct viața a mii de tineri medici! Nu ne permitem acest lucru nici măcar într-o perioadă fără pandemie, d-apoi acum! Și uite așa, clamând lupta împotriva Covid, uităm de cei cu care spunem că ne mândrim, cei aflați în prima linie.”.

Cele mai populare

Recent Comments