Ultimele ȘtiriBogdan Bola: Ce s-a întâmplat cu departamentul de decolmatări al Rezervației Delta...

Bogdan Bola: Ce s-a întâmplat cu departamentul de decolmatări al Rezervației Delta Dunării?

Deputatul liberal Bogdan Bola susține că o problemă majoră a deltei este colmatarea canalelor. Tocmai de aceea, ARBDD avea în organigramă un departament specializat în aceste operațiuni.

„Multe dintre canale devin impracticabile, peștii nu mai găsesc locuri unde își pot depune icrele, lacurile și bălțile nu mai primesc volumul de apă necesar etc. De aceea, răspunsul la următoarea întrebare este necesar să fie dat cât mai curând: ce s-a întâmplat cu departamentul de decolmatări prevăzut în organigrama Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD)?”, se întreabă deputatul.

Citește și: Preotul traficant de droguri din Arhiepiscopia Tomisului, reabilitat

Bogdan Bola face referire și la o postare publicată pe Facebook de Mălin Mușatescu, fost guvernator al Deltei Dunării care în anul 2018 a înființat Departamentul de Decolmatări în cadrul ARBDD.

„Cu un buget de 500.000 euro, acest departament ar fi trebuit să debuteze cu achiziționarea unui buldozer cu cupă specializată în astfel de activități, o platformă plutitoare, o barcă, un mic buldozer pentru a nivela nămolul scos pe maluri și trei angajați care să opereze cu aceste utilaje (buldozeriști și pontonier)”, spune Mușatescu.

Citește și: Pescuitul comercial nu va fi interzis în Delta Dunării. Ce conține noul proiect de lege

Acest departament, arată fostul guvernator, avea misiunea de a executa decolmatări de întreținere acolo unde primăriile și pescarii comerciali reclamau probleme în fluxul de apă în complexele lacustre sau pe canale de acces.

„În 2019 urma să avem aprobat bugetul pentru acest departament de decolmatări de întreținere, însă am plecat de la Rezervație”, scrie Mușatescu.

Nu doar că departamentul nu a fost finanțat și nu a început activitatea, dar acesta a fost desființat în anul 2020, adaugă fostul guvernator.

De aceea, deputatul Bogdan Bola crede că noul guvernator al ARBDD va trebui să facă lumină cât mai repede în acest caz, pentru a vedea unde anume s-a întâmplat blocajul: „nu s-a dorit implementarea acestui departament la nivel local sau nu s-a finanțat de la București achiziționarea utilajelor? Și mai ales…mai există acest departament prevăzut în organigramă? Pentru că o astfel de chestiune nu mai suferă amânare pentru acest loc mirific numit Delta Dunării, de o importanță uriașă pentru întreaga țară și aflată în patrimoniul UNESCO…”

Citește și: Un expert în biodiversitate, propus de USR PLUS pentru funcția de guvernator al Deltei Dunării

Urmărește-ne pe:

Doneaza