10.4 C
Constanța
duminică, octombrie 17, 2021
AcasăActualitateANAF Constanța refuză să încaseze banii contribuabililor

ANAF Constanța refuză să încaseze banii contribuabililor

În multe cazuri, românii se plâng că cel mai mare dușman al lor este funcționarul public, exact persoana plătită din banii statului pentru a-i întinde o mână de ajutor în relația cu statul.


Este și cazul unui constănțean care are de achitat suma de 100 de lei – cheltuieli judiciare către stat, ca urmare a unei decizii a unei instante din Romania.


A doua zi după decizia instantei, omul a primit o notificare din partea Biroului de Executări al instanței prin care i se aduce la cunoștință că în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a sentinței este obligat să facă dovada plății sumei de 100 de lei. Acești bani trebuie plătiți, conform legii, la Agenția de Administrare Fiscală în raza teritorială unde are domiciliul – Constanța, în cazul nostru. Tot în aceeași adresă se subliniază faptul că „obligația de plată a cheltuielilor judiciare către stat constituie creanță fiscală”.


Mai întâi, constănțeanul a încercat să plătească cei 100 de lei prin intermediul ghiseul.ro, dar nu s-a putut. A primit chiar și un răspuns din partea ANAF că poate face plata prin transfer bancar.


În această situație, contribuabilul s-a adresat ANAF Constanța pentru a afla contul de trezorerie în care trebuie făcut viramentul.


Într-un răspuns semnat de Doinița Radu, șef Administrație Constanța, solicitantului i se aduce la cunoștință că „îndrumarea și asistența contribuabililor constau în furnizarea de informații cu caracter general în legătură cu modul în care aceștia trebuie să procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligații fiscale” – art. 2 (1) din Ordinul 1338/2008.


În continuarea răspunsului, ANAF Constanța îi explică contribuabilului că „sfera de îndrumare și asistență cuprinde impozitele, taxele, contribuțiile sociale și alte venituri bugetare administrate de ANAF”. Prin urmare, deși cheltuielile judiciare sunt o creanță fiscală, ANAF Constanța nu-i comunică în ce cont de Trezorerie poate face plata celor 100 de lei, ci îi recomandă să ia legătura cu instanta sau sau Biroul de Executări pentru a-i comunica ei contul de Trezorerie al ANAF Constanța.


Aceasta, în condițiile în care, reiese cu claritate chiar din răspunsul ANAF că în atribuțiile acestora intră și îndrumarea referitoare la creanțele fiscale, adică exact ce constănțeanul a încercat să plătească.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Recent Comments