Amelia Stănescu ocupă funcția de manager interimar al Bibliotecii Județene „I.N. Roman” Constanța, începând cu finalul lunii septembrie 2024. Ea a prezentat, în cadrul unei întâlniri cu presa, câteva dintre proiectele în care este implicată, sau se va implica, instituția de cultură pe care o conduce. De asemenea, Amelia Stănescu promovează ideea ca Biblioteca să iasă în întâmpinarea cititorului.
„Îmi propun să venim cu proiecte noi la cele existente, cu focus pe participarea tinerilor și copiilor, dar și promovarea ideii de bibliotecă ieșită în comunitate. Da, Biblioteca poate veni în întâmpinarea utilizatorului chiar și în spații neconvenționale: club, spital, parc, penitenciar etc. Comunitatea are nevoie de cultură, de carte, de educația non-formală pe care o oferim”, a spus managerul joi, 5 decembrie.
Amelia Stănescu a prezentat câteva dintre proiectele Bibliotecii Județene Constanța, proiecte care implică scoaterea în evidență a bibliotecarilor care sunt și autori de cărți; campanii de donare de carte către școli din județ (următoarea campanie va fi în satul Piatra); posibilitatea ca elevii să se întâlnească cu unii autori de carte pentru copii; cluburi de lectură la care participă elevii școlilor și liceelor din Constanța; conferințe găzduite la sediul instituției în care sunt prezentate personalități ale județului (de exemplu, seria de conferințe susținută de preotul Marius Moșteanu) și multe altele.
De asemenea, Amelia Stănescu intenționează să aducă în fața cititorilor scriitori care să lectureze pasaje din opere, astfel încât, mai ales publicul tânăr, să fie „magnetizat” și atras către lectură.
Un alt proiect este cel al „portretului de autor”, o întâlnire în care scriitorul se prezintă publicului, își prezintă biografia și bibliografia. Vor fi prezentați, cu precădere, autorii dobrogeni.
„Biblioteca în scoli și licee” este un alt proiect pe care Amelia Stănescu intenționează să-l realizeze. Acesta presupune popularizarea în instituții de învățământ a Bibliotecii Județene Constanța, a rolului ei, popularizarea rețelelor sociale ale instituției, dar și a bibliotecii virtuale. Nu în ultimul rând, tinerii vor putea participa și la concursuri de creație, dar și la cele dedicate celui mai fidel cititor al BJC.
Citește și: 90 de ani de bibliotecă publică în Constanța. Masă rotundă și lansare de carte la Biblioteca Județeană
În perioada următoare, publicul iubitor de cultură de la malul mării se va putea întâlni cu personalități ale culturii din alte țări. Campania inițiată de Biblioteca Județeană Constanța va demara aducerea scriitorului Petar Ciuhov, care lucrează și la Biblioteca din Sofia (Bulgaria).
„Da, se citește. Mă bucur când văd copii de clasa pregătitoare, clasa I, cu o cărticică în mână. Avem de învățat de la ei, avem de învățat cum să privești cartea cu emoție și cum se pătrunde în tainele ei”, concluzionează Amelia Stănescu.
Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța va trece și prin ample lucrări de reabilitare a clădirii. La ora actuală, instituția se confruntă cu pericolul distrugerii anumitor fonduri de carte din cauza infiltrațiilor de apă.
Citește și: