0.4 C
Constanța
miercuri, decembrie 1, 2021
AcasăActualitateAcordarea stimulentului de 1.500 de lei/lunar pentru reinserția profesională a părinților, în...

Acordarea stimulentului de 1.500 de lei/lunar pentru reinserția profesională a părinților, în Camera Deputaților

„În Plenul Camerei Deputaților avem pentru vot final raportul favorabil pentru acordarea stimulentului de reinserție profesională pentru părinți, de 𝟭𝟱𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗥𝗢𝗡/𝗹𝘂𝗻𝗮̆, 𝗮𝗰𝗰𝗲𝘀𝗶𝗯𝗶𝗹 𝗶̂𝗻𝗰𝗲𝗽𝗮̂𝗻𝗱 𝗰𝘂 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗮𝗻 𝗮𝗹 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶”, spune Cristina Rizea, deputat USR PLUS.


Parlamentarul spune că a depus aceste amendamente care dublează de la primele șase luni la primele douăsprezece luni ale copilului perioada în care un părinte se poate întoarce la muncă cu drept la stimulentul crescut.


„Au fost susținute în unanimitate în comisie și de celelalte partide, care au înțeles, dincolo de competiția politică, mesajele de la mame (măsura afectează desigur și tații, dar 9 din 10 părinți în concediu de creștere a copilului sunt mame și ele mi-au scris) care nu găseau soluții de îngrijire acum în pandemie pentru copii atât de mici, sub șase luni, sau care depășiseră deja perioada la momentul OUG-ului și nu mai puteau beneficia de prevederile legii”, arată Cristina Rizea.

𝗜𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗳𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿: 𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝘃

În prezent sunt 174.650 de părinți în concediu de creștere a copilului, iar dintre aceștia, odată cu amendamentele depuse, cel puțin jumătate devin eligibili pentru a se întoarce în câmpul muncii cu acces la sprijinul stimulentului de 1500 de RON.

„Am primit aceste cerințe de la mame, care simțeau o presiune mare de a se întoarce în primele șase luni fără ca ele sau bebelușul să fie pregătiți și fără să aibă acum, mai ales în pandemie, opțiuni de îngrijire. Pentru prevederea inițială, de a accesa asta doar în primele șase luni de viață, au optat doar 12% dintre cei eligibili și considerăm că sunt necesare mai multe opțiuni pentru familii pentru ca acestea să poată lua decizia care li se potrivește. Mai ales acum în pandemie, când includerea copilului mic în colectivitate (creșe) este mai dificilă sub șase luni, precum și posibilitatea de a asigura în condiții optime îngrijirea la domiciliu, iar asta a dus la scăderea continuă a cererilor pe modelul vechi”, spune deputata USR PLUS.


Conform datelor ANPIS, în august au fost 750 de cereri, în iulie 650 și în septembrie doar 500. Modificarea propusă de noi este să se poată întoarce oricând în primul an ca familiile să aibă mai multă flexibilitate.

𝗜𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗮𝗻𝗴𝗮𝗷𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿: 𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝘃

Deficitul de resursă umană, și mai ales de resursă umană calificată, devine o problemă din ce în ce mai mare și odată cu creșterea investițiilor din bani europeni și privați va fi nevoie de soluții suplimentare. Dublarea perioadei dublează și numărul de potențiali beneficiari și asigură angajatorilor o predictibilitate mai mare deoarece angajații își pot anunța întoarcerea cu mai multe luni în avans.

𝗜𝗺𝗽𝗮𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁: 𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝘃

Stimulentul de 1500 de RON este un cost mai mic pentru bugetul de stat decât indemnizația de creștere a copilului, care variază între 1250 de RON și 8500 de RON și a avut în luna august 2021 o medie de 2.403 lei.

„Ținând cont că la locul de muncă persoana respectivă contribuie și către sistemul de taxe, preconizăm că dublarea intervalului poate avea un impact pozitiv în bugetul de stat. Fiecare persoană care optează pentru stimulent în locul indemnizației de creștere a copilului asigură și o economie la bugetul de stat. Așadar, mărirea plajei de eligibilitate prin asigurarea perioadei de 12 luni este benefică pentru bugetul de stat. Dincolo de economia directă și indirect asigură un impact pozitiv asupra bugetului de stat deoarece odată cu întoarcerea în câmpul muncii se reiau contribuțiile angajatului.
Este unul din puținele cazuri de propuneri de modificări legislative în care atât familiile, cât și angajatorii și bugetul de stat au beneficii directe imediat” – Cristina Rizea.

𝗣𝗮𝗿𝗰𝘂𝗿𝘀 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁𝗶𝘃

Plx 201/2021 este proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor (PL-x 201/2021).


Celelalte prevederi ale legii rămân neschimbate, inclusiv accesul la stimulentul standard de 650 de ron, dacă întoarcerea în câmpul muncii are loc între lunile 13-23 ale copilului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Recent Comments